Uutiset

Valkoposkihanhet syyslaskennassa

Julkaistu: 07.09.2011, Kategoria:

Valkoposkihanhien syyskanta kasvoi 24 prosenttia vuodesta 2010. Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja BirdLife Suomen järjestämässä valkoposkihanhien syyslaskennassa havaittiin 17 800 hanhea. Laskenta toteutettiin lintuharrastajien voimin syyskuun alussa.

Pääkaupunkiseudulla havaittiin 8 700 yksilöä, joista noin puolet Espoon Laajalahdella. Pääkaupunkiseudulla kannan kasvu oli kuitenkin vain neljä prosenttia. Pääkaupunkiseudulla valkoposkihanhien syysmäärät ovat olleet samalla tasolla jo kolme vuotta, mikä johtuu erityisesti ravinnon puutteesta. Hanhille kelpaamaton ketohanhikki on vallannut rantanurmet, mikä rajoittaa kannan kasvua.

Suuria hanhimääriä laskettiin myös Turun seudulla (3 200) sekä Porissa, Mynämäellä ja Närpiössä. Sisämaassa eniten valkoposkihanhia laskettiin Hollolassa (345).

Valkoposkihanhiken kanta on kasvanut nopeimmin Suomenlahden Itäosissa ja Pohjanlahdella. Näillä alueilla kannan kasvulle on edelleen hyvät edellytykset.

Valkoposkihanhi pesii vain saarilla sekä luodoilla. Suomessa valkoposkihanhi pesii koko rannikkoalueella itärajalta Perämerelle. Sisämaassa valkoposkihanhet pesivät Lahden Vesijärvellä, Päijänteellä, Etelä-Karjalassa ja Oulujärvellä. Vuonna 2010 Suomen pesimäkannan kooksi arvioitiin 3 800 paria.

Lähde