Uutiset

Viileä kevät on viivyttänyt lajihavaintoja

Julkaistu: 18.04.2013, Kategoria:

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta on seurannut jälleen kevään etenemistä. Tänä keväänä sää on pysytellyt tavallista kylmempänä. Terminen kevät todettiin alkaneeksi Helsingissä 2.4. Viime vuonna vastaava päivä oli jo 10.3. Sää näkyy lajihavaintojen määrässä, joka on toistaiseksi jäänyt pieneksi.

Lajihavainnoissa ollaan pari viikkoa jäljessä normaaliaikataulusta. Esimerkiksi kurkia nähtiin viime vuonna tähän aikaan jo Pohjois-Suomessa, mutta tänä vuonna havaintoja on siitä toistaiseksi tehty heikosti. Muuttolintujen suuret massat ovat vielä saapumatta, mutta määrä on kuitenkin runsastumassa kiihtyvällä tahdilla. Lähiviikkoina sään odotetaan lämpenevän, ja myöhäistä aikataulua kurotaan umpeen. Töyhtöhyyppää, kiurua ja laulujoutsenta on tavattu jo paikoin runsaasti.

Kasveistakin on havaintoja tehty vähän viime vuosiin verrattuna. Varhaisimpiin kukkijoihin kuuluvaa sinivuokkoa kukkii yleisesti vain aivan eteläisimmässä Suomessa lähellä rannikkoa.

Luonto-Liiton Kevätseuranta on vuosittainen, yli 50 vuoden ajan järjestetty tapahtuma, jossa seurataan 41 vakiolajin ensiesiintymistä ja runsastumista. Lisäksi vuosittain tarkkaillaan eri teemoja tai teemalajeja. Tänä vuonna teemana on maa, vesi ja ilma.

Lue lisää