Viettelevät villiyrtit kuuluvat keittiömestarin arkeen ja juhlaan

Jouni Toivanen, ravintola Luomo

Jouni Toivanen kuuluu Suomessa keittiömestareista parhaimpien joukkoon. Toivasen ja Mika Mattilan perustama ravintola Luomo sai Michelin-tähtensä vuonna 2010. Jouni on erikoistunut luonnosta kerättäviin villiyrtteihin. Hän kerää itse ravintoloissaan tarjottavat tuotteet. Metsäretkistä on tullut Jounille tärkeitä monella tavalla. Luonnonantimet ovat merkittävä osa Jounin kehittämiä persoonallisia makuelämyksiä. Ravintolassa on saatavilla tuoreita tai säilöttyjä villivihanneksia päivittäin vuoden ympäri sesongin mukaisesti.

Kevät on luonnollisesti parasta aikaa villikasvien keräämiseen, mutta syyskesällä ja alkusyksystä saa vielä runsaasti ja monipuolisesti tuotteita luonnosta. Ruoaksi voi kerätä esimerkiksi keto-orvokkeja, ketunleipää, isomaksaruohoa, nokkosta, saksankirveliä ja kurtturuusun terälehtiä. Jättipalsamin kukkiakin voi käyttää annoksien koristeena. Sienisadosta on tulossa kohtuullisen hyvä, joten tuoreita sieniä on saatavilla sesonkiaikana ja myöhemminkin, sillä keittiömestari säilöö satoa monin eri tavoin. Jouni käyttää myös kotimaisia luonnonmarjoja runsaasti keittiössään.

Ravintola Luomo on 46-paikkainen fine-dining -ravintola Helsingin Kauppatorin laidalla. Ravintolan alakerrassa toimii moderni bistro ja baari PureBistro. Ravintola Luomo sai sai Michelin-tähtensä vuonna 2010 toimittuaan vain 9 kuukautta. Tähtiä ei anneta kevein perustein. Niitä saavat ainoastaan sellaiset ravintolat, jotka edistävät ruokakulttuuria ja edustavat ruoanlaittotaidoiltaan korkea laatua.

Jouni toimi asiantuntijana Tiedekeskus Heurekassa järjestetyssä Luontoportin ja UlkonaTV.fi:n Kysy luonnosta Heurekassa -ohjelmasarjassa. Ohjelmassa Jouni loihti nopeasti kivan salaattikastikkeen ja valmisti kevyen villikasveilla höystetyn herkkutatti-tartarin. Katso ohjelma UlkonaTV.fi:n sivuilta.

Jouni on kirjoittanut Viettelevät villiyrtit -keittokirjan. Kirja sisältää kaikille kiinnostuneille kivoja reseptejä.

Katso myös:

Kuvat: Jouko Lehmuskallio

↑ Sivun alkuun