Uutiset

Kansallispuistoilla merkittävä rooli virkistyskäytössä

Julkaistu: 08.06.2010, Kategoriat: ,

Toukokuussa vietettiin Euroopan kansallispuistopäivää. Suomen pääjuhlaa vietettiin Tammelassa Hämeen virkistysalueyhdistyksen 20-vuotisjuhlassa. Pääjuhlassa puhui pääjohtaja Jyrki Kangas. Kankaan mukaan Suomen kansallispuistot ovat Euroopan eliittiä. Täällä on osattu kehittää kansallispuistojen ympärille toimivia luontopalveluita ja samalla pitää puistoista huolta.

Kansallispuistoihin kohdistuu monenlaisia käyttöpaineita. Erityisesti virkistyskäyttöaste on noussut viime vuosina, josta kertovat kohonneet kävijämäärät. Espoossa sijaitsevaan Nuuksion kansallispuistoon on joutunut joskus jopa jonottamaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että kansallispuistoihin osataan kohdistaa sellaista rahoitusta, joilla alueet pystytään pitämään kunnossa, tarjoamaan niihin palveluita ja opastusta. Tällöin turvataan kansallispuiston luonnon monimuotoisuuden säilyminen ja lisääntyminen. Kansallispuistojen hoitaminen ja ylläpito tutkitusti lisää paikallisten alueiden työllisyyttä ja kehittää taloutta. Tästäkin näkökulmasta katsottuna niihin investoiminen on kannattavaa.

Suomessa on 35 kansallispuistoa. Niitä hoitaa Metsähallitus. Ensimmäinen, Lemmenjoen kansallispuisto perustettiin vuonna 1956. Uusin on vuonna 2005 perustettu Pyhä-Luoston kansallispuistoalue. Eniten käyntimääriä on vuoden 2009 tilaston mukaan ollut Pallas-Ylläs kansallispuistoalueella, noin 419 000 käyntimäärää. Kansallispuistoalueella toimivat jokamiehenoikeudet. Alueella liikutaan ja ollaan luonnon ehdoilla.

Linkkejä