Uutiset

Kysy luonnosta -tiimi sai lisävahvistusta

Julkaistu: 05.09.2014, Kategoria:

Mittarihietapistiäinen, kuva Harry Nyström

Mittarihietapistiäinen, kuva Harry Nyström

Suosittu Kysy luonnosta -osiomme sai lisävahvistusta vastaajien joukkoon, kun Harry Nyström lupautui vapaaehtoiseksi. Hänen mukanaan saimme roppakaupalla mm. hyönteistietoutta. Harry on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

Harry on kotoisin Lappeenrannasta, mutta asuu nykyisin Oulun seudulla, jossa työskentelee tekniikan alalla. Kiinnostus hyönteisiin heräsi alkujaan lintuharrastuksen ja valokuvaamisen kautta:

“Linturetkillä harmitti, kun ei tunnistanut muita eliöitä lainkaan. Toisaalta lintukuvaukseen tarkoitetut kamerat olivat opiskelijalle liian kalliita, kun taas hyönteiskuvaukseen tarvittavat makro-ominaisuudet olivat pokkareissa todella hyvät.”

Tervehdykseksi lukijoillemme Harry lähetti ylläolevan, heinäkuussa 2014 ottamansa kuvan mittarihietapistiäisestä. Hän kertoo lajista ja kuvan syntytilanteesta seuraavaa:

Mittarihietapistiäinen, Ammophila pubescens käyttää jälkikasvunsa kasvattamiseen ilmeisesti pääasiassa mittariperhosten toukkia, josta myös lajin nimi on peräisin. Mittarihietapistiäinen kaivaa kolon, lamauttaa toukan ja vie sen munan kera koloon. Uusi yksilö kuoriutuu munasta, syö mittaritoukan elävältä, koteloituu ja seuraavana vuonna siitä tulee uusi pistiäinen.

Lähilajistaan ”yökköshietapistiäisestä” (Ammophila sabulosa) tämän erottaa parhaiten siipisuonituksesta, joka ei kuvassa näy (lisäksi takaruumiin musta kärki on sillä toisella lajilla sinihohteinen). Eli kun joku näkee hietapistiäisen ja haluaa tietää kumpi laji on kyseessä, kannattaa varmistaa, että siipisuonista ja takaruumiin kärjestä on hyvät kuvat. Suomesta on tavattu myös kolmas laji, mutta se on harvinainen ja esiintyy vain paikoin länsirannikolla paahteisilla hiekkarannoilla.

Kuvassa oleva pistiäinen on ilta-auringossa valmistautumassa yöpymään, jolloin se nappaa männyn neulasesta pitävän otteen leuoillaan ja käy lepäämään herätäkseen aamulla etsimään lisää mittaritoukkia.

Harry on ehtinyt vastata jo muutamaan kysymykseen. Niihin voit tutustua Harryn vastaajasivulla