Uutiset

Lisää tutkimustuloksia marjojen terveysvaikutuksista

Julkaistu: 06.02.2013, Kategoriat: ,

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Mustikoiden ja mansikoiden säännöllinen käyttö vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen. Tämä käy ilmi Harvardin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa seurattiin yli 90 000 naisen terveys- ja ruokavaliotietoja 18 vuoden aikana. Marjojen myönteiset vaikutukset sydänterveyteen johtuvat tutkijoiden mukaan niiden sisältämistä flavonoideista ja erityisesti antosyaani-flavonoideista, koska ne laskevat verenpainetta, edistävät verisuonten toimintaa ja parantavat insuliiniresistenssiä. Tutkimuksessa ilmeni, että kolmesti viikossa mustikoita tai mansikoita syövillä naisilla oli 32 % pienempi sydänkohtausriski verrattuna marjoja harvoin syöviin naisiin. Yhteys voitiin havaita riippumatta tutkimushenkilöiden muusta ruokavaliosta tai elintavoista.

Antosyaanit ovat kasvien solunesteessä esiintyviä yhdisteitä, joiden tehtävä on suojata kasvia UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Yhdisteitä on erityisen paljon tummansinisissä marjoissa, kuten mustikassa, variksenmarjassa, mustaherukassa ja juolukassa.

Tutkimus julkaistiin tammikuussa Circulation-lehdessä.

Myös Suomessa on tutkittu paljon marjojen terveysvaikutuksia. Lähes kaikista marjoista on todettu olevan apua korkeaan verenpaineeseen. Mustikan polyfenolien on todettu suojaavan sydäntä ja verisuonia. Lisäksi niiden on todettu vähentävän muun muassa syöpää ja ikääntymisen ja metabolisen oireyhtymän aiheuttamia vaivoja. Tutkimusten mukaan mustikka on myös sitä terveellisempi, mitä pohjoisempana se kasvaa. Suomalaisten mustikoiden hyödyllisten bioaktiivisten aineiden pitoisuudet ovat moninkertaisia esimerkiksi Etelä-Euroopan marjoihin verrattuna.

Lue lisää