Uutiset

LuontoPortin tekijöille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Julkaistu: 13.09.2012, Kategoria:

LuontoPortti - lajien tunnistaminen on helppoa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt LuontoPortin tuottaja Eija Lehmuskalliolle ja pääkuvaaja Jouko Lehmuskalliolle tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Palkinto jaettiin kymmenelle yksityishenkilölle tai ryhmälle tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehtystä merkittävästä työstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että LuontoPortti-verkkopalvelun luojat Eija ja Jouko Lehmuskallio ovat luontoon liittyvän digitaalisen tiedonvälityksen uranuurtajia. Palvelun ideointi alkoi yli kaksikymmentä vuotta sitten. 1990-luvulla Eija ja Jouko Lehmuskallio tuottivat muun muassa kasvien tunnistamisen mahdollistavan CD-ROM-ohjelman sekä 60-osaisen televisiosarjan Suomen luonnosta. Eija Lehmuskallio on lisäksi kirjoittanut kirjan huonekasveista ja toiminut radiotoimittajana. Jouko Lehmuskallio on Suomen ensimmäisiä luontokuvaajia, joka on laajasti dokumentoinut eri lajiryhmiä.

LuontoPortti avautui yleisölle verkossa vuonna 2008 ja on sen jälkeen kehittynyt ja laajentunut voimakkaasti. Tunnistustyökalujen valikoima on laajentunut kukkakasveista puihin, pensaisiin, lintuihin, päiväperhosiin ja kaloihin. Tulevaisuudessa palveluun lisätään muun muassa sienten ja nisäkkäiden tunnistustyökalut.