Uutiset

Mikkelin näyttelyavajaiset

Julkaistu: 11.08.2010, Kategoria:

Jouko Lehmuskallion luontokuvia on esillä Mikkelin pääkirjaston Mikkelisalissa 06.08.-14.09.2010. Näyttely on osa LuontoPortin järjestämistä YK:n julistaman Luonnon monimuotoisuuden teemavuoden tapahtumista. Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutti järjestää LuontoPortin valokuvanäyttelyn aikana runsaasti tapahtumia.

Näyttelyn avajaisia vietettiin perjantaina 6.8.2010. Avajaispuheen piti professori Pirjo Siiskonen Ruralia-instituutista. Siiskonen piti luonnon monimuotoisuuden teemavuotta tärkeänä, ja toivoi kestävän kehityksen mukaisesta luonnon hyödyntämisestä tulevan jokaiselle omakohtaisesti tärkeää.

Etelä-Savossa on monimuotoisen luonnon lisäksi monipuolisesti maatalous- ja puutarhayrityksiä. Useimmat yrityksistä toimivat alansa kehittäjinä ja ovat pioneerityön tekijöitä Suomessa. Ruralia-instituutti on tehnyt Etelä-Savossa pioneerityötä jo vuosien ajan.

Mielenkiintoisen ja ajankohtaisen esitelmän luonnonmarjojen terveysvaikutuksista tehdystä tutkimuksesta piti VTT:n erikoistutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että marjat voivat ennaltaehkäistä monien kroonisten sairauksien syntyä, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diabetestä tai muita metaboliasairauksia. Riitta Puupponen-Pimiä pitää marjojen syöntiä kansantaloudellisesti tärkeänä. Lisää tutkimuksesta voi lukea verkkolehden aiemmasta artikkelista.

Säilöntämenetelmistä syntyi esitelmän lopuksi keskustelua. Pakastaminen tai kuivaaminen ovat marjojen ravintovaikutusten kannalta hyviä säilöntätapoja. Marjojen mehustaminen perinteisellä tavalla ei myöskään kovin paljoa vaikuta marjojen hyviin ominaisuuksiin, joten marjoja todella kannattaa kerätä ja säilöä.

Avajaisten lopuksi Eija ja Jouko Lehmuskallio esittelivät LuontoPortin lajintunnistamistyökalua yleisölle. Lajien tunnistaminen verkon kautta oli useammalle läsnäolijalle uutta. Palvelun helppous ja toimivuus herätti yleisössä mielenkiintoa ja suurta innostusta lajien tunnistamista kohtaan.

Näyttelyn yhteydessä pidetään mm. seuraavat yleisöluennot:

17.8.2010 klo 17.30
  • Kirmailua niityillä, kedoilla ja hakamailla – nauttikaamme eteläsavolaisista perinnemaisemista! Biologit Sirpa Peltonen ja Saara Ryhänen, Etelä-Savon Ely-keskus. Tilaisuudessa on omaa ohjelmaa myös lapsille.
23.8.2010 klo 12
  • Syötävät kukat kokin hyppysissä. Keittiöpäällikkö Sami Tallberg, Ravintola Carelia
30.8.2010 klo 15
  • Kamera kädessä – kotimaisten yrttien perässä. Vanhempi tutkija Bertalan Galambosi, MTT Mikkeli
10.9.2010 klo 14
  • Luontokuvaus – kokemuksia ja vinkkejä. Eija ja Jouko Lehmuskallio, LuontoPortti

Tervetuloa!

Linkki

Luonnon omat terveyspommit – Riitta Puupponen-Pimiän haastattelu Viikkoset-lehdessä.