Uutiset

Mustakurkku-uikku on vuoden lintu

Julkaistu: 10.05.2012, Kategoria:

BirdLife Suomen vuoden linnuksi on valittu mustakurkku-uikku. Vuoden lintuun kiinnitetään vuoden aikana erityistä huomiota. Tarkkailun kohteena on mustakurkku-uikun pesimäkanta, pesintöjen onnistuminen ja lajin esiintymisessä tapahtuneet muutokset.

Mustakurkku-uikun pesimäkannaksi on arvioitu 1 200-1 700 paria. Laji on vähentynyt jokseenkin kaikkialla Manner-Suomessa ja se on luokiteltu vaarantuneeksi. Lajia esiintyy pesivänä Etelä-Lappiin asti reheväkasvustoisilla järvillä ja lammilla, muuttoaikana myös merialueilla. Mustakurkut saapuvat Suomeen huhtikuun puolivälistä alkaen.

Mustakurkku-uikku rakentaa kelluvan pesän vesikasvien varaan. Ennen kasvillisuuden nousemista pesä voi olla avoimesti näkyvillä. Naaras munii toukokuussa 4-6 munaa. Poikaset varttuvat lentokykyisiksi vajaassa kahdessa kuukaudessa, minkä jälkeen pesäpaikat tyhjenevät.

Mustakurkku-uikun otsa, päälaki, kurkku ja posket ovat mustat. Linnun erityispiirre on sen pään sivuilla loistavat oranssinpunaiset, tuuheita kulmakarvoja muistuttavat töyhdöt. Kaula ja kupeet ovat punaruskeat ja selkäpuoli musta.

Mustakurkku-uikun ravintoa ovat pienet vesieläimet, kalojen ja sammakkoeläinten poikaset ja pienikokoiset piikkikalat.

BirdLife kerää luonnossaliikkujilta havaintoja mustakurkku-uikkukannan selvittämiseksi. Tietoa lajista kerätään myös Mökkibongaus-tapahtumassa, joka järjestetään 9.-10.6.

Lue lisää