Uutiset

Venäjän maastopalot toivat Suomeen runsaasti pikkulintuja

Julkaistu: 03.09.2010, Kategoria:

Loppukesästä Venäjällä alkaneet maastopalot ovat ajaneet Itä-Suomeen suuren määrän peippoja. Peippojen runsaus on herättänyt huomiota rajan tuntumassa.
Peipot ovat piakkoin lähtemässä muuttomatkalle. Peippo on päivämuuttaja ja erityisesti varhain aamulla peippojen muuttoparveilua voi näkyä runsaasti. Peippojen päämuutto tapahtuu yleensä syys-lokakuun vaihteessa.

- Ei elokuussa ole nähty ikinä tällaista liikehdintää. Tällainen parveutuminen on syysmuuton mittapuulla mitaten kolme viikkoa etuajassa, kertoo Markku Halonen Keski-Karjalan luontoyhdistyksestä ja puhuu kymmenistä tuhansista pikkulinnuista ja peipoista. Runsaita peippoparvia voikin tavata nyt ennätyksellisiä määriä. Rääkkylässä on havaittu peräti 20 000 peipon parvi.

Myös monia muita syysmuuttajia kannattaa tarkailla syys- ja lokakuun aikana. Useimmat hyöteissyöjät ovat jo matkanneet lämpimämpää kohti, mutta esimerkiksi pääskyjä voi vielä nähdä parveilemassa aamuisin ja iltaisin. BirdLifen tiedotteen mukaan Hattulassa on nähty 5 000 haarapääskyn yöpymisparvi. Hangossa puolestaan havaittiin yli 4 000 kirvistä. Myös kurjet ovat alkaneet kokoontua. Muhoksella on havaittu lähes 4 000 kurkea. Viime päivien kylmät pohjoistuulet siivittänevät osan linnuista vauhdikkaaseen muuttolentoon.

Valkoposkihanhia kannattaa tarkkailla ja laskea tänä viikonloppuna. BirdLife kannustaa 3.-5. syyskuuta tapahtuvaan lintuharrastajien tapahtumaan, jossa lasketaan valkoposkihanhien lepäilyparvia.

Lähteet ja linkkejä