Uutiset

Villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan

Julkaistu: 20.05.2021, Kategoriat: ,

Voikukkaa, kuva Jouko Lehmuskallio

Voikukkaa, kuva Jouko Lehmuskallio

Villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan ainakin eteläisessä osassa Suomea, ja pian koko maassa. Monien tutkimusten mukaan luonnon syötävät kasvit ovat terveellisiä, ja sisältävät enemmän ravinteita kuin kaupasta ostetut, tai viljellyt salaatit.

Parhaimpien kevään ensimmäisten syötävien kasvien joukkoon kuuluvat ainakin voikukka, nokkonen, vuohenputki, maitohorsma… Nämä yleisimmät ja monien tietämät lajit on helppo tunnistaa ja hyödyntää tuoreeltaan, mutta näitä lajeja kannattaa myös säilöä myöhempää käyttöä varten.

Tutkimusten mukaan pakastaminen on jopa paras säilöntätapa, sillä pakastaminen lisää merkittävästi polyfenolien määrää myös mainittujen kasvien kohdalla. Syyksi arvellaan kasvin soluseinämien rikkoutumisen pakastettaessa, minkä ansiosta kasvin sulaessa niiden sisältämät ravintoaineet lisääntyvät merkittävissä määrin.

Kuva: Jouko Lehmuskallio
kuva: Jouko Lehmuskallio

Upea ja terveellinen karhunlaukka menestyy viljeltynä mainiosti ainakin Etelä-Suomessa. Lajia kasvaa luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla, ja siellä se on rauhoitettu. Olen kasvattanut karhunlaukkaa eri paikoissa Etelä-Suomessa menestyksekkäästi. Muutamista sipuleista on tullut laajoja kasvustoja jo muutamassa vuodessa. Karhunlaukan siemeniä löytyy joistakin puutarhakaupoista. Karhunlaukka maistuu valkosipulilta, mutta ei jätä valkosipulin tuoksuisia hönkäyksiä sitä nauttineelle.

Nokkonen on varsinainen terveyspommi!

Kuva: Jouko Lehmuskallio
kuva: Jouko Lehmuskallio

Kun löytää luonnonvaraiselta puhtaalta paikalta nokkoskasvuston, niin sitä keräämällä varmistaa satoa koko kasvukaudeksi. Kun kasvista nipsaistaan latvaosa, niin sille kasvaa uusi latva. Omaan pihaan tai puutarhalaatikkoon kannattaa laittaa nokkosviljelmä. Silloin sitä voi käyttää varhaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn saakka. Keväällä kerätyt nokkoset ja syötävät lajit ovat kuitenkin aivan parhaita!

Kuva: Jouko Lehmuskallio
kuva: Jouko Lehmuskallio

Voikukka on oikea terveystuote, jota voi käyttää lukemattomilla eri tavoilla. Voikukka sisältää enemmän ravinteita, kuin viljellyt salaatit. Siitä voi käyttää nuput, lehdet, varret ja syksyllä sen juuren.

Myös voikukkaa ja nokkosta kannattaa viljellä, jos siihen on mahdollisuus. Lajit ovat helppoja viljeltäviä. Ne ovat toisaalta niin yleisiä lajeja, että niitä löytää helposti maastosta. Voikukkaa ja nokkosta viljellään monissa maissa, joissa ei ole jokamiehen oikeuksia. Nokkosta viljellään Suomessakin.

Maitohorma on pioneerilaji, jota löytyy pellonpientareilta, metsänreunamilta ja erityisesti hakkuuaukeilta. Kun muu kasvillisuus valtaa aikanaan hakkuuaukean, maitohorsma väistyy paikalta. Myös sitä löytyy runsaasti koko maasta.

Resepti

Kuva: Jouko Lehmuskallio
kuva: Jouko Lehmuskallio

Kokeilun arvoinen uudenlainen keväinen resepti:

Kastike voikukan lehtiruusukkeista ja karhunlaukasta tai kevätsipulista. Sopii vaalealle kalalle ja lohikaloille, maukas myös parsan kanssa

- voikukan nuoria lehtiruusukkeita nippu (tässä mukana kolme keskikokoista ruusuketta)
- karhunlaukan tai kevätsipulin/ ruohosipulin varsia maun mukaan
- hapankermaa tai kermaviiliä 2 dl, kaurakermaa tai tavallista kermaa n. ½ dl
- Paistamiseen oliiviöljyä ja voita
- 1 tl hunajaa, 1 tl ranskalaista sinappia, suolaa ja mustapippuria myllystä

Pilko terävällä veitsellä voikukan, karhunlaukan/ kevätsipulin/ruohosipulin varret
Pyöräytä silputut villivihannekset kevyesti voi/ öljyseoksessa paistinpannulla
Lisää hapankerma ja sekoita villivihannesten kanssa tasaiseksi. Lisää kaurakerma tai kerma notkeuttamaan tarvittaessa kastiketta. Lopuksi lisää hunaja, sinappi, suola ja mustapippuria maun mukaan.

Jos haluat oppia villiyrttien käyttöä, liity mukaan verkkokursseillemme osoitteessa kurssit.luontoportti.fi – kurssit ovat käytössäsi missä ja milloin tahansa. Opit lajien tunnistamista, keräämistä, säilömistä ja tietysti käyttämään niitä monipuolisesti. Kurssit sopivat niin aloittelijoille kuin pidemmälle edenneillekin.

Eija Lehmuskallio ja keväinen villiyrttisaalis. Kuva: Jouko Lehmuskallio
Eija Lehmuskallio ja keväinen villiyrttisaalis. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Lähteet:

- LuontoPortti verkkokurssit
- Totuus syötävistä kasveista, Mauri Åhlberg 2019, saatavissa Amazon verkkokaupasta
- Luonnon Villit käyttökasvit, Eija ja Jouko Lehmuskallio 2018, (Readme)
- Mihin kasvimme kelpaavat, Toivo Rautavaara 1980
- Luontoportti.com

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat Jouko Lehmuskallio