Uutiset

Säät viilenevät - mustikanpoimijoilla kiire

Julkaistu: 21.08.2012, Kategoria:

Säät ovat viilentymässä niin, että mustikanpoimijoilla alkaa olla kiire. Kainuussa on jo koettu ensimmäiset hallayöt. Teollisuuden tarpeisiin hallan pehmentämä marja ei kelpaa, mutta kotitalouksien tarpeisiin se edelleen soveltuu esimerkiksi mehumarjaksi. Teollisuus on saanut tänä vuonna varastoihinsa metsämustikkaa ennätystahtiin.

Suomalainen elintarviketeollisuus käyttää tuotteissaan pääosin kotimaisia marjoja. Metsämarjat kiinnostavat myös ulkomailla. Teollisuusmarjasta noin kolmannes päätyy kotimaiseen käyttöön ja kaksi kolmasosaa menee vientiin. Parhaina vuosina mustikkaa on viety yli neljä miljoonaa kiloa.

Marjojen kysyntä on kasvanut viime vuosina Aasian väestörikkaissa maissa. Esimerkiksi Kiinasta, Japanista ja Etelä-Koreasta on tullut suomalaisen mustikan tärkeitä vientikohteita. Näissä maissa väestöllä on suuri mielenkiinto terveellisiä elintarvikkeita kohtaan.

Marjojen terveysvaikutuksista on tehty viime vuosina eri puolilla maailmaa useita tutkimuksia, jotka ovat ovat lisänneet suomalaisten marjojen kysyntää. Marjoja käytetäänkin elintarviketeollisuuden lisäksi yhä enemmän myös lääke- ja ravintolisäteollisuudessa.

Lue lisää