Uutiset

Kotimaiset luonnonmarjat talteen!

Julkaistu: 13.08.2020, Kategoriat: ,

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Tämä vuosi on ollut satoisa monille luonnonmarjoille. Arvomarjastamme lakasta, eli hillasta jäi kuitenkin uutisten mukaan jopa valtaosa keräämättä. Syykin on selvä, sillä Suomeen ei saatu tänä vuonna marjanpoimijoita Thaimaasta. Miksi emme itse kerää marjojamme? Vain murto-osa marjoista kerätään talteen.

Marjastaminen on hauskaa, poimiessa saa liikuntaa ja ennen kaikkea talteen ja käyttöön puhtaan luontomme terveelliset antimet.

VTT:n johtava tutkija Riitta Puupponen-Pimiä ja tutkimuspäällikkö Kirsi-Marja Oksman-Caldentey toivat esille Ylen Tiedeykkösen haastattelussa uusimpia tutkimustuloksia marjojen terveysvaikutuksista.

Vaikka olemme tienneet jo pitkään marjojen hyvät ja terveelliset vaikutukset, niin uusimmat tutkimukset osoittavat marjojen olevan vieläkin terveellisempiä ja sisältävät paljon enemmän terveyttä ja hyvinvointia edistäviä ainesosia.

Mesimarja. Kuva Jouko Lehmuskallio
Mesimarja, kuva Jouko Lehmuskallio

VTT:n tutkimuksen mukaan erityisesti lakan, mesimarjan ja vadelman siementen kuoret sisältävät tärkeitä tehoaineita. VTT on kehittänyt näiden tehoaineiden eristämiseen teknologian, joka toimii jopa siementä rikkomatta.

Marjat tehoavat bakteereihin ja näyttävät erityisesti tuhoavan ihmiselle haitallisia bakteereita, mutta säästävät hyvät bakteerit.

VTT ja Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala (HYKS) ovat tutkineet yhdessä marjauutteiden tehoa sairaalabakteereihin. Tutkimuksen perusteella marjauutteet tehoavat myös sairaalabakteereihin.

Kuuntele mielenkiintoinen haastattelu Yle Areenassa

Lue myös

Aiempia juttujamme VTT:n kasvitutkimuksista:

Suomen metsissä kasvaa lääkevarasto (2011)
Koivusta kauneutta turvallisesti ja ympäristöystävällisesti (2018)
Tuore tutkimustulos: Marjauutteet nitistämään superbakteereita (2018)
Kasvit lääketehtaina (2009)
Suomalaiset marjat marjojen eliittiä (2009)

Hyödynnä luonnonantimet

Verkkokursseillamme opitaan tunnistamaan ja käyttämään villiyrttien ohella myös luonnonmarjoja. Tarjolla 17 eri kurssia, joko erikseen tai edullisena yhteispakettina. Tutustu kursseihin osoitteessa kurssit.luontoportti.fi

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jouko Lehmuskallio