Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kysymysarkisto: Hyönteiset

 • Hannu Uusitalo
  Mikä ötökkä tämä on?

  Julkaistu: 12.09.22, Kategoria:

  Mikä ötökkä on kuvassa?

  Katso vastaus...

 • Kimmo Valo
  Onko tämä ukkonuijapistiäinen?

  Julkaistu: 21.06.22, Kategoria:

  Onko tämä ukkonuijapistiäinen? Terassilla unisena tai muuten tokkuraisena.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Kimmo Valo
  Mikä mehiläinen?

  Julkaistu: 21.06.22, Kategoria:

  Turussa toista vuotta puurakenteisen omakotitalon räystään alle pesiytyi muutamaksi viikoksi pikkuruinen kimalainen? Tunkevat eteläpuolen seinän vähän joka raosta sisään, pääasiassa räystään alle, mutta myös esim ikkunoissa olevista pienistä tuuletusrei’istä ja jäävät sitten jumiin. Tähän aikaan eli juhannusviikolla ovat jo häipyneet. Keitä ovat, missä talvehtivat, miksi alkukesästä tulevat, mihin häipyvät ja millä elävät?

  Katso vastaus...

 • Nimimerkki Ihmettelevä
  Mikä tämä toukka on?

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Kuva on hiukan huono, mutta toukka siis on pieni, niitä on ollut ruokapöytämme tienoilla (kaksi kertaa löytynyt yhtäkkiä läppärin näppikseltä, kerran läppärin näytön päältä ja kerran ruokailuryhmän tuolin selustalta ryömimästä). Koko n. 0,5-1,5 cm, vaalea väriltään ja punainen pää. Ne kaksi kertaa, kun ne ovat löytyneet näppikseltä, ne ovat vain jostakin yhtäkkiä “ropsahtaneet” siihen.

  Meillä syödään paljon salaatteja, joten ensimmäinen ajatus olisi, että nämä olisivat eksyneet salaattipussista tänne. Hyvin eläväisiä ovat. Näitä on nähty nyt yhteensä neljä vähän yli viikon sisällä.

  Havainnot Turussa, keskellä päivää, sisätiloissa. Kuva ohessa. Kiitos etukäteen tunnistamisesta!

  Katso vastaus...

 • Vilpula Vilpula
  Pieniä ötököitä

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Mitähän lienee nämä pienet öttiäiset, kun ilmestyy joka yö keittiön työtasolle ikkunan eteen useita? Kuolleita tuntuvat olevan suurin osa, mutta jokunen liikkuu.

  Kuvassa on nuppineulan pää verrokkina koolle, eli tosi pieniä ovat kyseiset kaverit.

  Katso vastaus...

 • Essi Niinistö
  Mikä hyönteinen tämä on?

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Osaisitteko auttaa, mikä hyönteinen tämä on?

  Ostin kukkakaalin sellaisessa kelmussa/muovipakkauksessa. Kun poistin pakkauksen ja aloin viipaloida sitä, putkahti tämä ötökkä esiin. Oli liikumatta hetken ja ensin ajattelin, että se on kuollut. Pian alkoi kuitenkin heilutella sarvia ja hyppäsi lattialle. Onko haitallinen, likainen? Onko normaalia, että kukkakaalissa on näin iso elävä ötökkä, joka päätyy leikkuulaudalle asti?

  Katso vastaus...

 • Nimimerkki Tammikuu
  Hyönteinen kerrostalossa

  Julkaistu: 10.01.21, Kategoria:

  Löysin aamupäivällä kuolleen hyönteisen kerrostalokodissani olleen pahvilaatikon alta. Ohessa kuvia. Mikäköhän tämä on? On n. 6mm pitkä. Minkälaisia jätöksiä jättää jälkeensä ja voiko jättää niitä sänkyyn? Kiitos jo etukäteen!

  Katso vastaus...

 • Risto Pitkänen
  Mikä puuntuhooja

  Julkaistu: 9.01.21, Kategoria:

  20 cm halkaisijaltaan männyn keskellä noin 20-25 mm elävä toukka. Onko vaarallinen? Mäntyjä oli kaadettu talon tontilta viime kesänä, tulevan rakennuksen paikalta. Rakentaminen alkaa nyt. Oli useampia toukkia.

  Katso vastaus...

 • Miia Mäntynen
  Kodistani löytynyt hyönteinen

  Julkaistu: 3.01.21, Kategoria:

  Kyseinen hyönteinen jäi pimentoon kovan googlailun jälkeen, joten käännyn nyt teidän puoleen. Liitteenä kaksi kuva ötökästä/hyönteisestä. Mikä tämä mahtaa olla? Näitä löytyi olohuoneen lattialta kolme kappaletta, kaikki olivat selällään ja vaikuttivat joko tokkuraisilta tai huonosti liikkuvilta.

  Katso vastaus...

 • Matti Heikkilä
  Hyönteinen

  Julkaistu: 3.01.21, Kategoria:

  Kuvassa oleva hyönteinen oli lasitetulla parvekkeellamme Helsingissä. Niitä on löytynyt 4 kpl parin viikon aikana joulukuussa 2020. Hyönteisen pituus on n. 3 cm ja se on hyvin hidasliikkeinen. Tämä voi johtua kylmästä ilmasta. Mikähän se mahtaa olla?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat