Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Mikko Saarela

Muusikko, biologi, opettaja. Mikko vastasi lukijoiden lähettämiin kala-aiheisiin kysymyksiin ja oli avainasemassa LuontoPortin kalaosion kehityksessä.

 • Leena Aaltonen
  Siian valkoiset rakkulat

  Julkaistu: 5.12.17, Kategoria:

  Ostimme kotimaista siikaa. Lihassa oli kauttaaltaan sivulla näkyviä lihasta irroitettuna ja lihassa näkyviä valkoisia rakkuloita. Puhkaistessani veitsellä rakkulan, siitä tuli maitiaismaista nestettä sisältä. Emme käyttäneet kalaa, mutta olisiko voinut käyttää? Mitä rakkulat ovat ja miksi niitä on syntynyt kalan lihaan? En ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan.

  Katso vastaus...

 • Liejutaskurapuko
  Kameleonttitaskurapu

  Julkaistu: 21.08.17, Kategoria:

  Mikäköhän rapu on kyseessä? Tavattu 11.7.2017 Taivassalon Värkinpuhdissa hiekkarantavettä haravoidessa. Halkaisija n. 15 mm.

  Katso vastaus...

 • Nahkiainen

  Julkaistu: 19.08.17, Kategoria:

  Istutetaanko vai pääseekö merestä nousemaan Kemi- ja Ounasjokeen ja Kemijärveen nahkiaisia? Löysimme Rovaniemellä olevasta Niesijoesta saadusta hauen suolesta noin 10cm pitkän nahkiaisen… Ja sitten Kemijärveen laskevasta Karvakkojoesta saadusta ahvenesta löytyi kans nahkiainen. Kuinka yleinen kyseessä oleva merikala on näin pohjoisessa? Rovaniemeltä saatu nahkiainen on minulla purkissa tallessa… kuvaa en lähetä kun se on ihan samanlainen kuin Wikipediassa.

  Katso vastaus...

 • Silakan kuolema

  Julkaistu: 2.09.16, Kategoria:

  Paikka: Kemiönsaari, kallioinen merenranta, veden syvyys n. 30 cm. Aika: 27.8.2016, iltapäivä. Noin 10 cm pitkä silakka hyppeli nopeilla liikkeillä vuorotellen pohjaan, sitten aivan pinnassa, joskus kyljellään, taas pohjaan, johon silakka jäikin kuolleena kallion pinnassa olevan ohuen rihmaston sekaan. Kalan selässä, pään kohdalla oli kiinni n.15 mm pitkä halk. n.1 mm:n pituinen vaalean ruskea mato. Mikä mato ja tappoiko mato kalan?

  Katso vastaus...

 • Marika Heino
  Kala

  Julkaistu: 19.07.16, Kategoria:

  Löysimme uudenkaupungin saaristosta, (Lyökistä) rannalta tämmöisen kalan emmekä löytäneet mitään samankaltaista netistä, löytyisiköhän tälle joku nimi?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Tomi
  Yksipiikkinen kala

  Julkaistu: 7.07.15, Kategoria:

  Sain kyseisen kalan Suinonsalmesta, sillan viereisen kaislikon reunasta 30.6 noin klo 17. Jäin ihmettelemään hiukan tuota kalaa kun oli vain yksi piikki selässä ja pari alhaalla ja muutenkin kala vaikutti olleen aika räjähdyspisteessä, liekkö ollut täynnä ruokaa? Niin kysyisinkin oliko tuo kala nyt kolmipiikki vai mikä? Kalalla oli pituutta ehkä 7-8 cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Teemu
  Missä raidat?

  Julkaistu: 26.05.15, Kategoria:

  Kuvan raidaton ahven? on saatu vaasan merenrannalta ongella. Pituus noin 13-15 cm. Kysymys kuuluu, onko tämä ahven ja jos on niin missä sen paita on?

  Katso vastaus...

 • Ahvenen sukupuoli

  Julkaistu: 29.10.14, Kategoria:

  Jos katiskassa on muutama ahven syksyllä tai loppukesästä tai talvella saan pilkkiahvenia, niin mistä ulkoisesti voin päätellä, että kumpaa sukupuolta ahven on ?

  Kiinnitin huomiota mustaan pisteeseen ison selkäevän takana ja ajattelin, että se voisi olla uroksen merkki. Onko näin?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marko Kokko
  Kala kateissa

  Julkaistu: 8.07.14, Kategoria:

  Tällainen tarttui poikani onkeen Helsingin Vanhankaupunginlahdella 25.6. Muutamakin kalamies hieraisi silmiään, mutta kukaan ei osannut kertoa, mikä laji oli kyseessä. Akvaariokarkulaista arveltiin, mutta tuskin sellainen olisi kauaa näissä säissä merenlahdessa selvinnyt…

  Katso vastaus...

 • Kuva: Unto
  Norssin mätiä?

  Julkaistu: 18.09.13, Kategoria:

  Kalastin Suomussalmella Kiantajärveltä 14.9.13. Muikkuverkoistani löytyi myös norssi, joka ihmetytti. Kalan maha oli revennyt ja sieltä oli tullut “styröksin” näköistä ainetta, kuten kuvassa näkyy. Verkkoon jäi kiinni “mätiä” samanverran. Kun “mätiä” nipisti sormin, sieltä tuli maitomaista nestettä. Kyseessä ei kuitenkaan ilmeisesti ollut norssin mäti?

  Katso vastaus...

 • 1
 • 2

| vanhemmat