Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kysymysarkisto: Hyönteiset

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mäyrä asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Olen tänä kesänä havainnut Satakunnan Vampulassa sekä Sipoonkorvessakin , että jokin eläin on tonkinut maa-ampiaisenpesiä hajalle. Pesä on rikottu ja maa ympärillä tongittu levälleen. Ainakin sipoonkorvessa on mäyrän pesäkoloja läh. rinteessä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mikä omenapuun perhostoukka asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Huomasin Satakunnan Vampulassa, että pihapuussa useita omenia oli irronnut, mutta pysyivät puussa kyljet liimautuneina – lehden varassa! Liimana oli jotain töhnää, ja kiinnityskohdasta johti kulkureikä omenan sisään.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mira Martikainen
  Minkä kiitäjän toukka?

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Pituutta oli noin 5–6 cm? Vastaan tullut noin viikko sitten (vk 32).

  Katso vastaus...

 • Kuva: Raimo Rämö
  Puuhakas hyönteinen

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Pihassani majaile minulle tuntematon lentävä otus. Se on hyvin puuhakas ja todellinen voimapesä. Kaivaa maanalaisen onkalon, jonne hinaa paljon itseään suurempia toukkia. Jättäessää luolan peittää sen suuaukon aina kivillä. Kykenee lentämään suurenkin kiven kanssa. Mikä ja kuinka yleinen tämä lienee?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Henri Arvela
  Mikä perhonen?

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Kuvasin tämän perhosen Helsingin Lauttasaaren Vattuniemessä 25. heinäkuuta. Näyttää kovasti haapaperhoselta, mutta koko oli melko pieni, siipiväli vain noin 5cm. Voisiko tämä olla kuusamaperhonen? Kuva on otettu kännykkäkameralla, joten ei ihan paras mahdollinen.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mirka Lintula
  Karvamato

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Löysimme tälläisen karvamadon koivulehtien seasta, kun teimme vihtoja 28.07.2010. Mato oli noin 2–3cm kokoinen, kauniin vihreä ja hurjan pitkä karvainen ja syö koivunlehteä. Kuvan ottamisen jälkeen veimme sen lähimpää koivuun takaisin. Löytöpaikka on Etelä-pohjanmaalla, Isojoella. Noin 5 km päässä alkaa Lauhanvuoren kansalllispuisto. Voisitteko kertoa mikä tuo otus on?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marjut Eskolainen
  Mikä otus?

  Julkaistu: 10.06.10, Kategoria:

  Tervehdys !

  Kiinnostaisi tietää mikä “otus” kyseessä. Kuva on otettu 7.6.2010.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mirja Huttunen
  Mikä pörriäinen

  Julkaistu: 2.06.10, Kategoria:

  Mökin terassilla (Salahmilla, n.32km Oulun suuntaan Iisalmesta) oli viikolla 20 outo mehiläistä muistuttava hyönteinen, joka oli väritykseltään tumma, mutta selässä kellertävä pyöreähkö pallokuvio, siivet läpikuultavat kellertävät – riippui siitä miten niihin valo kävi, väri oli myös sinertävä.

  Sain otettua pörriäisestä pari suht hyvin onnistunutta kuvaa. Tuntosarvet olivat pitkät ja niiden kärki oli punertava, samoin jalkojen alapää. Koskaan aiemmin en ole moista tavannut. Mikähän olisi mahdollisesti kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää.

  Katso vastaus...

 • Mehiläinenkö?

  Julkaistu: 15.02.10, Kategoria:

  Kesämökille Kuortaneelle on ilmestynyt uusi ”asukas” kaksi kesää sitten. Se on musta ja siinä on yksi valkoinen raita. On kuin kärpäsen ja ampiaisen risteytys. Kaivaa maahan koloja ja saattaa olla siellä pitkäänkin. Ei juurikaan piittaa ihmisestä. Mikä “ötökkä” on?

  Katso vastaus...

 • Mikä perhonen olohuoneessa?

  Julkaistu: 26.08.09, Kategoria:

  Kävin Luontoportin sivuilla ja etsin toukokuussa olohuoneeseeni
  eksynyttä perhosta. Liitteenä on sen kuva. En mielestäni löytänyt sitä perhosvalikoimastanne. Perhonen oli pieni, parisenttinen. Mikähän lienee?

  Katso vastaus...

uudemmat |