Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 6.04.17, Kategoria: Linnut
Nyt olisi varmaan aika tarkistaa levinnäisyyskartta viiksitimalin osalta; tänä talvena yksi pariskunta on majaillut Kuopiossa jo monta viikkoa, saapa kuulua, tuleeko pesimishavaintoja. Ihmeen peloton lintu on, täällä kun ei tiettävästi ole ollut kyseisiä lintuja, niin kiinnostus niitten tarkkailua ja kuvausta kohtaan on ollut valtaisaa. Aivan Kuopion sataman tuntumassa pienen saaren ruovikossa on tosiaan asustellut, epäilen, ettei pesimisestä kyllä samassa paikassa tule mitään, nimittäin lokit ovat olleet perinteisesti saaren valtaajia kesäisin, joten lähtö on edessä… Ellei siedä hirveää mekkalaa, taitaa olla muutoinkin riskialtista yrittää siihen jäädä, lokit ovat kai pesärosvoja.
Katsoin esiintymiskarttaanne, jossa ei ollut yhtään täppää sisä-Suomessa. Voi olla, että olette saaneet jo havainnoista useitakin yhteydenottoja täältä päin Suomea.
Ihmetystä on herättänyt parvilinnun käyttäytyminen omassa pihassani; tilhi on majoittunut moneksi päiväksi naapurin vaahteran kupeeseen ja häätää ärhäkästi pois toiset saman lajin yksilöt. Ihmettelin ensin, mitä se siltä luulee syövänsä, kunnes kuvia otettuani selvisi, että todennäköisesti vaahterakin on puu, josta mahlaa virtaa. Kuvissa näkyi märkiä valumaraitoja, joten siitä lie kyse. Tänä aamuna ensimmäisen kerran ei häätänyt toisia pois, kuten aiempina päivinä.
Yksittäinen peippohavaintokin tuli viime viikolla, samoin pikkuvarpunen. Oheisena vielä kuvaa timalista ja tilhestä.
Aurinkoisia päiviä sinne!
Julkaistu: 16.03.17, Kategoria: Kasvitiede
Näin elokuussa lähes umpeen kasvaneen lahden rannassa tällaisia mustia ikään kuin nuppineulan päitä rahkasammalikossa. Ovatko nuo jotain itiöpesäkkeitä vai mitä? En ole niitä aikaisempina vuosina havainnut, ovat ihan hyvin voineet olla edelliskesänäkin. Kun kuljeskelin uudelleen syyskuussa samalla paikalla, noita mustia nappuloita ei enää ollut.
Julkaistu: 27.02.17, Kategoria: Kasvitiede
Mikä mahtaa olla tämä hieno kasvi? Lehdet ovat pehmeät ja samettimaiset, kasvupaikkana oli hiekkakuopan reunama?
Julkaistu: 27.02.17, Kategoria: Kasvitiede
Kasvejamme vie hiljalleen jokin tauti. Lehtiin alkaa ilmestymään kuvan näköisiä laikkuja. Lehdet kuolevat, mutta varsi ei ainakaan vielä ole kuollut. Osaan ruukkujen mullan pintaan on tullut harsomaista hometta? Onko kyseessä ravintojen pintaannousu. Kastelemme kasvit kerran viikossa. Lisäravintoa emme ole antaneet. Toisinaan suihkuttelemme suihkepullolla hennot huonepölyt pois lehtien päältä. Toiseen huoneista, jossa kasvit ovat takaseinällä, pääsee valo suoraan. Toisessa huoneessa on isot ikkunat joissa on valoa suodattavat vaaleat verhot. Osaatteko sanoa mikä tauti on kyseessä ja miten tätä voisi hoitaa tai ehkäistä.
Julkaistu: 27.02.17, Kategoria: Kasvitiede
Haluaisin tietää mikä kuvissa kasvavan kukkivan monivuotisen pensaan nimi on. Kasvi on noin polvenkorkuinen pensasmainen eikä kovin tiiviskasvuinen. Siinä on kiiltävähköt laakerinlehtiä muistuttavat lehdet jotka putoavat syksyllä, lehtien lähtemisen jälkeen vihreät nuput punertuvat ja aukeavat (kuvattu 29.10 Espoossa), kukat ovat jämäkät ja hehkuvan pinkit, sisällä on 2-3 kpl kirkkaan oranssia marjaa/siementä. Kasvi kasvaa kostealla ojanpientareella. Onko kasvi myrkyllinen?
Julkaistu: 3.11.16, Kategoria: Kasvitiede
Voiko valkolehdokki olla eri kasvupaikoilla erinäköinen? Vai onko jälkimmäisessä kuvassa ollenkaan valkolehdokki?
Julkaistu: 3.11.16, Kategoria: Kasvitiede
Elokuun lopulla huomasin ruusupensaiden alla matalan, hieman ruusukemaisesti kasvavan kasvin, jolla on suuret (n.10 cm)pyöreät/soikeat lehdet, jotka ovat voimakkaan nukkakarvoituksen peitossa. Lehden sävy on hieman sinivihreä, kukkaa tai minkäänlaista vartta ei ollut näkyvissä. Mikähän kasvi tämä voi olla?
Julkaistu: 3.11.16, Kategoria: Kasvitiede
Onko syreenin puuosa myrkytön? Haluaisin valmistaa syreenistä puisia leikkuulautoja sekä erilaisia ruuan valmistukseen liittyviä esineitä.
Julkaistu: 2.11.16, Kategoria: Kasvitiede
Kotini lähellä kasvaa metsässä puu, jonka sisään on kasvanut jokin toinen kapeampi puu. Kuvista näkyy tarkemmin miten kasvaa. Kuvat on otettu muutama viikko sitten. Itselle tulee mieleen muratti, joka loisii puussa, mutta eihän täällä kasva muratteja ja tämä yksilö on kasvanut kiinni puun sisään. Mikäköhän ilmiö on kyseessä?
Julkaistu: 2.11.16, Kategoria: Kasvitiede
Jalopähkinöitä kyllä (ja yksi hevoskastanja), mutta mitä jalopähkinöitä?
Mikäli ymmärrän, pähkinät tunnistetaan harjanteistaan. Mistään vain ei tunnu löytyvän tunnistusohjetta.
Pähkinät on poimittu maasta syys-lokakuun vaihteessa Keravalla, Savion rautatieaseman alikulun länsipään pohjoisreunan penkereessä (ts. etelärinteessä) kasvavien puiden alta.