Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 12.04.11, Kategoria: Linnut
Mikä lintu kävi illan suussa lintulaudan alla ruokailemassa? Liitteenä kuva, jonka ehdin napata pikkasen rajattuna. Päälakuainen ensin näytti valkoiselta, mutta olikin kirkkaan keltainen, rinnan alus vaalea kellertävä, pyrstön päällinen ruskea, muuten tintin kokoinen. Rohkea, ei pelännyt koiraakaan, lensi vain kirsikkapuun oksalle parin metrin päähän.
Julkaistu: 3.03.11, Kategoria: Linnut
Tänään 12.2.2011 lintulaudallemme ilmestyi lintulaji, jota en pystynyt tunnistamaan. Oheistan muutaman kuvan kohteesta. Olisin iloinen, jos ko. linnulle löytyisi nimi.
Julkaistu: 5.01.11, Kategoria: Linnut
Syöttelen tiaisille auringonkukan siemeniä ja maapähkinöitä lintulaudalla. Ruokailijat pudottelevat siemeniä maahan, josta olen antanut närhien niitä syödä.
Yksi närhistä ryhtyi syömään punakoison marjoja läheisestä kasvista. Se otti arviolta kymmenkunta marjaa. Muistan lukeneeni, että lääkekasvina tunnettu punakoiso on niin myrkyllinen, että jo yksi marja voi tappaa koiran. Onko närhen ruoansulatus sellainen, että se kestää nämä myrkyt? Ja mistä johtuu, että seljan marjat eivät kelpaa?
Ruokailevia närhiä kävi aluksi säännöllisesti neljä kappaletta. Nyt on enää yksi, mutta se käy joka päivä. Liekö kovat pakkaset karkoittaneet muut.
Julkaistu: 5.01.11, Kategoria: Linnut
Täällä Kalajokivarressa yksinäinen peippo ruokailee lintulaudan alla jo toista talvea. Mikä lienee syynä ettei ole muuttanut?
Julkaistu: 15.12.10, Kategoria: Linnut
Kahtena talvena niitä ei ole ainuttakaan käynyt syöttöpaikoilla, tali-, sinitiaiset, varpuset, närhit ja neljä oravaa ovat jokapäiväisiä. Voisiko jotenkin vaikuttaa lähimetsässä tehty hakkuu, jossa kaadettiin esim. kaikki pihlajat? Sijainti on Pirkanmaalla.
Julkaistu: 25.11.10, Kategoria: Linnut
Pidimme tuossa viime joulun ja uudenvuoden välissä ystävysten kera pienimuotoisen märkä, urheilu ja matkustusmatkan kuvankauniiseen Ruotsin Uppsalaan. Vietettyämme muutaman kostean janoisen päivän tässä yliopistokaupungissa havahduimme erääseen mieliämme kalvaneeseen tosiseikkaan. Kaikki harakat loistivat poissaolollaan. Mieleemme hiipi arveluttava kysymys, missä olivat kyseiset lintukunnan Mark Messierit, oksien Mozartit ja ilmavirtojen David Beckhamit? Kaiken maailman sorsaa, haukkaa ja västäräkkiä heijastui verkkokalvoillemme tuon tuosta, mutta ei näitä jughendhenkisiä mustavalkoisia ystäviämme. Otimme yhteyttä suurlähetystöön ja polttohautaamoihin, mutta ei jälkeäkään harakoista. Palasimme kotosuomeen tyhjin käsin, mielissämme kysymys, missä ovat harakat? Osaatteko auttaa?
Julkaistu: 15.10.10, Kategoria: Linnut
Ihmetelly kesämökillä kun yks lokin näköinen lintu jolkottelee pitkin polkuja mettään ja takas rannalle eikä tunnu osaavan pelätä ketään. No, kun se ei ihan tavan lokilta näyttänyt niin tuolla teitin tunnistustyökalulla sit selvis, että väritys johtuu siitä että se on ”nuori” harmaalokki.
Kysymykseni on ehkä hieman tyhmä mutta kysyn kuitenkin… Kuinka nuori on nuori harmaalokki? Onko se tämän kesän poikasia vai miten pitkään sillä on tollanen ”pilkullinen” väritys?
Sit toinen kyssä samaan aiheeseen. Tiedän että tuossa parin kilsan päässä on sellanen suojaisa pikkujoki, jonka ympäristössä lokit pesii ja yleensä ne tekee vaan ”partiolentoja” tänne järvelle, kalanperkuujätteiden perässä. Mutta tää mun kyseinen harmaalokki uiskentelee päivät pitkät täs meitin rannassa ja kävellä jolkuttelee tontin poikki mettään ja takas. Pesiikö nää myös umpimettässä vai mitä ihmettä se siel metäs käy kävelemällä etsimässä.
Ei toi kaveri mua muuten haittaa mitenkään mutta mun kissa kattelee sitä ihmeissään että, ”kuka julkee tepastella muina miehinä hänen reviirillä” ja olenkin jo muutamaan otteeseen saanut juosta lokin ja kissan väliin, ettei tulis ”ruumiita” :)
Tämmösiä täällä. Mökkiremppa on ny valmis ja aattelin pistää ikivanhat tikan hakkaamat linnunpöntöt remonttiin. Rakennus- ja huolto-ohjeita kaivattais… :)
Julkaistu: 15.10.10, Kategoria: Linnut
Miksi tervapääskyt toistamiseen hylkäsivät pesänsä? Yksityiskohtia: Tein talon etelään suuntautuvan päätykolmion paneliin neljä reikää ja pöntöt vintinpuolelle seinän taakse. Maalasin seinän toissa kesänä petroolimaalilla ja samanaikaisesti terväpääskyt aloittelivat pesinnän. Munivat kaksi munaa, mutta hylkäsivät pesänsä. Pidin selvänä, että hylkäys johtui maalin voimakkaasta hajusta, joka varmasti häiritsi hautovaa lintua.
Tänä keväänä pääskyt ilokseni tulivat jälleen, munivat kaksi munaa, -ja hylkäsivät jälleen. En usko enää maalin hajun vaikutukseen. Onko tietoa että pöntöt olisivat liian kuumalla paikalla, ne kuitenkin ovat niin korkealla ettei aurinko niiden korkeudelle katon varjostaessa suoraan paista. Jos kuumuutta pidetään syynä, voisiko kuvitella, että rakennan pöntöt esim. metrin päähän seinän taakse ja käytävän reiältä pönttöön, tekisin sen kyllä jos sillä olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia toimia.
Julkaistu: 15.10.10, Kategoria: Linnut
Mökillämme Satakunnassa Kokemäenjoessa sijaitsevassa saaressa olemme havainneet joka vuosi ison linnun. Se on tumma (emme ole nähneet sitä kuin taivaalla, eli tarkempia tuntomerkkejä on vaikea antaa) ja näyttää isolta. Aluksi ajattelimme lentotyylistä, että se olisi jokin haukka, se liiteli melko paljon. Nyt keksimme, että voisiko se olla kalasääski, joka on myös iso lintu, mutta tämän linnun ääni on hyvin raakkuva ja kova. Voiko olla kyseessä jokin kotka tai sitten jokin haukka?
Julkaistu: 15.10.10, Kategoria: Linnut
Havaintopaikka Oulun Taskisenrannan venesatama. Rastaita, tilhiä, närhiä, ja muita pikkulintuja muuttanut n. kolme viikkoa aamuisin n. 7-9 aikaan ehkä tuhansia tunnissa. Huomioin 6.10. lokkien muuttavan myös koko aamupäivän, tulivat Virpiniemen yli Kellon Kiviniemen kautta Kuivasmerelle ja Ouluun päin. Niitäkin tuhansia. En ole ennen havainnut näin runsasta ja yhtäaikaista muuttoa? Onko tämä tavallista?