Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 25.01.12, Kategoria: Linnut
Kuvan lintu liikkui talvisessa maassa hiukan hitaasti. Aikansa ruokaa nokittuaan maasta (ei lentänyt lintulaudalle) näin sen pyrähtävän lumessa olevasta aukosta erään pensaan juurelle. Nyt ei ole enää näkynyt, joten olisikohan tuupertunut sinne?
Kuvan otin ikkunan läpi, joten kuva ei ole ihan terävä, vaikka kuvankäsittelyohjelmalla yritin sen laatua parannella. Mutta kyllä siitä aika hyvin selvän saa ja ainakin selvänä tuntomerkkinä otsassa/päälaella näkyy selvästi punainen “hattu”.
Julkaistu: 24.01.12, Kategoria: Linnut
Haluaisin tietää missä Suomessa voi nähdä riekkoja? Minkälaisissa paikoissa ne elävät? Onko niitä eläinpuistoissa?
Julkaistu: 14.12.11, Kategoria: Hyönteiset
Mikähän perhonen on kyseessä. Tuli valolle 22.-23.7.2011 Perniössä. Olen yrittänyt määritellä, mutta en ole varma, joten asiantuntijan apu olisi tarpeen.
Julkaistu: 13.12.11, Kategoria: Sienet
Nämä ihmeelliset sienet kasvoivat viime kesänä täällä Kontiolahdessa sellaisessa keskisuuressa lahossa koivun kyljessä, se on nyt jo mennyt aika paljon pahaksi johtuen myöhäisestä ajankohdasta ja yöpakkasista, en ole koskaan aikaisemmin sellaiseen törmännyt vaikka olen kyllä liikkunut luonnossa koko ikäni. Suurin niistä on halkaisijaltaan ehkä n. 40 cm. Ne ovat sellaisia lähes kumimaisen pehmeitä, mutta kuitenkin niin että pitävät hyvin muotonsa niitä kosketellessa ja nyt kun kävin katsomassa niin ovat jo pääosin alkaneet mädäntyä kuten sienet.
Julkaistu: 8.12.11, Kategoria: Linnut
Kuinka yleistä on, että puolisukeltaja sinisorsa sukeltaa kokonaan pinnan alle? Todistin tällaista tapahtumaa Seurasaaressa, kun heitin leipää sorsille. Sorsa sukelsi arviolta 50 cm syvyyteen. Lintujen joukossa oli myös telkkiä, jotka tiedän kokosukeltajiksi, enkä sekoittanut näitä lajeja toisiinsa.
Julkaistu: 11.11.11, Kategoria: Linnut
Julkaistu: 9.11.11, Kategoria: Kasvitiede
Vanhan maatalon seinustalla kasvaa voimakastuoksuinen kasvi. Onko kysymyksessä koriste vai maustekasvi? Muistan mummoni kutsuneen sitä“reifaaniksi”.
Julkaistu: 1.11.11, Kategoria: Linnut
Eilisaamun kävelyretkellä löysin maantien alikulkukäytävästä juuri kuolleen linnun. Vein sen tien syrjään ja kuvasin, kun en ole ennen moista nähnyt. Vihreät jalat, puna-keltainen nokka, musta muutoin, mutta kapea valkea raita siiven syjrässä, ohut kuin kynällä piirretty. Valkoista myös pyrstön alla. Tylpän mallinen lintu, pyrstö lyhyt, noin 15-17 cm pituutta. Painava.
Löytöpaikka Kreeta, Kalives, saaren pohjoisrannalla. Onko tämä paikallinen laji vai muuttomatkalla?
Julkaistu: 26.10.11, Kategoria: Kasvitiede
Tämä kasvi kasvaa autiokaupan pihapiirissä Pohjois-Savossa. Olen tavannut kasvin kyseisellä metsittyneellä pihalla yli 30 vuotta. Muualla en ole sitä nähnyt. Tänä syksynä ensimmäistä kertaa näin sen kukassa. Kasvi tukeutuu vanhaan lautaseinään (ei imukärhiä, ei kierry, vaan tavallaan vain tukeutuu seinään). Se on yli 2-metrinen.
Kasvi on hyvin hitaasti levittäytynyt metsittyvään pihaan pieninä n. 20-senttisinä varpumaisina kasvustoina muutama metri seinästä poispäin ja nyt myös kasvaa läheiseen kuusen runkoon tukeutuen ylöspäin. Lehdet muistuttavat rosmariinin lehtiä ja koko ehkä vähän pienempi ja hennonpi, kuin rosmariinilla. Kukka ei ole todellakaan rosmariinia muistuttava. Kukka riippuu ohuen varren varassa kuin karpalossa. Kukkia olen löytänyt vain tänä vuonna myöhään syksyllä. Näyttää hakevan varjoa. Ristinmuotoisia terälehtiä tai verholehtiä 4 kpl. Väri kauniin vaalea pinkki yläpuolella, alapuoli vaaleampi. Kukinnon keskellä oli vähän kovahko oranssinpunainen, emi vai mikä lieneekään. Kukinnon läpimitta n. 1 cm.
Julkaistu: 25.10.11, Kategoria: Kasvitiede
Hei, pihalla meren rannassa Sipoossa kasvaa suuri saarnipuu. Puu on vanha ja ehkä tuotu ulkomailta, tarkempaa tietoa suvulla ei ole muistissa. Ensimmäistä kertaa ilmeisesti vuosikymmeniin siihen on tullut hedelmiä n. 6 cm pitkiä soikeita, joiden sisällä on kivi. Saman tyyppinen kuin persikankivi. En mistään löydä mikä lajike voisi olla kysessä. Lehtiä ei nyt ole tallessa, hedelmiä on muutamia kymmeniä kerättynä. Olisikin mukava saada tietää mikä saarni on kyseessä ja mitä hedelmillä voi tehdä, miten ne saisi itämään? Mikähän on saanut puun nyt tekemään hedelmiään? Ohessa liitteenä kuvat hedelmästä ja sen sisällä olevasta siemenestä.