Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kysymysarkisto

  • Kysymys pohjanruttojuuresta

    Julkaistu: 20.10.10, Kategoria:

    Kiitos mainiosta lajintunnistussivustosta! Kuvat ovat tosi hyviä, mutta pohjanruttojuuren kohdalla ajauduin hämmennyksen tilaan; kasvin lehdet näyttävät olevan joka kuvassa kovin erilaisia, liuskaisia verrattuna muistikuvieni hammaslaitaisuuteen? Vaihteleeko lehtien ulkoasu noin paljon vai mistä on kyse?

    Katso vastaus...

  • Kuva: Jari Peltoranta
    Mikä puu?

    Julkaistu: 18.10.10, Kategoria:

    Tämä uskomattoman värikäs puu tai pensas kasvaa kaupunkikalliolla Helsingin Pohjois-Haagassa. Mikä tämä mahtaa olla? Sivustonne kuvista kiiltopajulla näyttää olevan tällaiset suipot lehdet, mutta en ole ihan varma onko tämä muuten samanlainen.

    Katso vastaus...

  • Pari lintukysymystä

    Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

    Ihmetelly kesämökillä kun yks lokin näköinen lintu jolkottelee pitkin polkuja mettään ja takas rannalle eikä tunnu osaavan pelätä ketään. No, kun se ei ihan tavan lokilta näyttänyt niin tuolla teitin tunnistustyökalulla sit selvis, että väritys johtuu siitä että se on ”nuori” harmaalokki.

    Kysymykseni on ehkä hieman tyhmä mutta kysyn kuitenkin… Kuinka nuori on nuori harmaalokki? Onko se tämän kesän poikasia vai miten pitkään sillä on tollanen ”pilkullinen” väritys?

    Sit toinen kyssä samaan aiheeseen. Tiedän että tuossa parin kilsan päässä on sellanen suojaisa pikkujoki, jonka ympäristössä lokit pesii ja yleensä ne tekee vaan ”partiolentoja” tänne järvelle, kalanperkuujätteiden perässä. Mutta tää mun kyseinen harmaalokki uiskentelee päivät pitkät täs meitin rannassa ja kävellä jolkuttelee tontin poikki mettään ja takas. Pesiikö nää myös umpimettässä vai mitä ihmettä se siel metäs käy kävelemällä etsimässä.

    Ei toi kaveri mua muuten haittaa mitenkään mutta mun kissa kattelee sitä ihmeissään että, ”kuka julkee tepastella muina miehinä hänen reviirillä” ja olenkin jo muutamaan otteeseen saanut juosta lokin ja kissan väliin, ettei tulis ”ruumiita” :)

    Tämmösiä täällä. Mökkiremppa on ny valmis ja aattelin pistää ikivanhat tikan hakkaamat linnunpöntöt remonttiin. Rakennus- ja huolto-ohjeita kaivattais… :)

    Katso vastaus...

  • Hylätyt tervapääskyn pesät

    Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

    Miksi tervapääskyt toistamiseen hylkäsivät pesänsä? Yksityiskohtia: Tein talon etelään suuntautuvan päätykolmion paneliin neljä reikää ja pöntöt vintinpuolelle seinän taakse. Maalasin seinän toissa kesänä petroolimaalilla ja samanaikaisesti terväpääskyt aloittelivat pesinnän. Munivat kaksi munaa, mutta hylkäsivät pesänsä. Pidin selvänä, että hylkäys johtui maalin voimakkaasta hajusta, joka varmasti häiritsi hautovaa lintua.

    Tänä keväänä pääskyt ilokseni tulivat jälleen, munivat kaksi munaa, -ja hylkäsivät jälleen. En usko enää maalin hajun vaikutukseen. Onko tietoa että pöntöt olisivat liian kuumalla paikalla, ne kuitenkin ovat niin korkealla ettei aurinko niiden korkeudelle katon varjostaessa suoraan paista. Jos kuumuutta pidetään syynä, voisiko kuvitella, että rakennan pöntöt esim. metrin päähän seinän taakse ja käytävän reiältä pönttöön, tekisin sen kyllä jos sillä olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia toimia.

    Katso vastaus...

  • Mikä iso lintu Satakunnassa?

    Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

    Mökillämme Satakunnassa Kokemäenjoessa sijaitsevassa saaressa olemme havainneet joka vuosi ison linnun. Se on tumma (emme ole nähneet sitä kuin taivaalla, eli tarkempia tuntomerkkejä on vaikea antaa) ja näyttää isolta. Aluksi ajattelimme lentotyylistä, että se olisi jokin haukka, se liiteli melko paljon. Nyt keksimme, että voisiko se olla kalasääski, joka on myös iso lintu, mutta tämän linnun ääni on hyvin raakkuva ja kova. Voiko olla kyseessä jokin kotka tai sitten jokin haukka?

    Katso vastaus...

  • Syysmuutto 2010

    Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

    Havaintopaikka Oulun Taskisenrannan venesatama. Rastaita, tilhiä, närhiä, ja muita pikkulintuja muuttanut n. kolme viikkoa aamuisin n. 7-9 aikaan ehkä tuhansia tunnissa. Huomioin 6.10. lokkien muuttavan myös koko aamupäivän, tulivat Virpiniemen yli Kellon Kiviniemen kautta Kuivasmerelle ja Ouluun päin. Niitäkin tuhansia. En ole ennen havainnut näin runsasta ja yhtäaikaista muuttoa? Onko tämä tavallista?

    Katso vastaus...

  • Kuvat: Marjo Koskela
    Mikä piikkihedelmäinen kasvi?

    Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

    Keväällä siivottiin lintujen ruokintapaikalta auringonkukansiemenet pois ja niistä alkoi kasvamaan tällainen kasvi. Kukat melkein valkoiset, kukkivat vain pari vuorokautta. Kuihtuneen kukan tilalle tulee pieni pehmeä piikkinen hedelmä joka kasvaessaan isommaksi muuttuu piikeistään kivikovaksi, tällä hetkellä hedelmät kiiwin kokoisia. Kasvi noin metrin korkuinen, voimakastuoksuinen, varsi aivan sileä ja vahvarakenteinen. Avattiin hedelmä ja sen sisällä 4 osaa ja kussakin valtava määrä pieniä, keltaisen värisiä siemeniä.

    Katso vastaus...

  • Kuva: Raimo Veteli
    Mikä kukkanen

    Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

    Näitä on runsaasti siellä täällä esim. lenkkipolun varrella, kukinto on hyvin pieni, noin 4-6 mm.

    Katso vastaus...

  • Kuvat: Tom Rissanen
    Perhoskysymys

    Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

    Kuvasin 26.7.2010 oheisen perhosen Kirkkonummella. Netissä esitellyistä perhosista en löydä vastaavaa. Mikä laji on kyseessä? Silmämääräisesti siipien kärkiväli oli 50 mm.

    Katso vastaus...

  • Kuva: nimim. Raija
    Keltainen suokasvi

    Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

    Tämä kasvi kukki Patvinsuolla Teretin lintutornin pohjoispuolella 29.6.10. Keltainen kukka, jossa kaksi terälehteä niin kuin Mikkihiiren korvat ylöspäin, alapuolen terälehti (-lehdet) muodosti kourun, niin kuin lapsen muovisessa ruokalapussa. Varsi pysty, n. 15 cm. Kukka oli nätkelmämäinen, mutta hernekasvin lehdet puuttui. Mahtoivatko olla peräti ohuet, heinämäiset? Yksilöitä oli paikalla useampi kymmen. Kaikissa kukkivissa oli yksi–kaksi kukkaa.

    Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat