Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

BirdLife Suomi

BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, joka on maamme 30 lintuyhdistyksen ja näiden yli 10 000 jäsenen keskusjärjestö. BirdLife Suomen tavoitteena on linnustonsuojelun ja lintuharrastuksen kautta edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kestävää kehitystä. www.birdlife.fi

 • Uppsalan harakat

  Julkaistu: 25.11.10, Kategoria:

  Pidimme tuossa viime joulun ja uudenvuoden välissä ystävysten kera pienimuotoisen märkä, urheilu ja matkustusmatkan kuvankauniiseen Ruotsin Uppsalaan. Vietettyämme muutaman kostean janoisen päivän tässä yliopistokaupungissa havahduimme erääseen mieliämme kalvaneeseen tosiseikkaan. Kaikki harakat loistivat poissaolollaan. Mieleemme hiipi arveluttava kysymys, missä olivat kyseiset lintukunnan Mark Messierit, oksien Mozartit ja ilmavirtojen David Beckhamit? Kaiken maailman sorsaa, haukkaa ja västäräkkiä heijastui verkkokalvoillemme tuon tuosta, mutta ei näitä jughendhenkisiä mustavalkoisia ystäviämme. Otimme yhteyttä suurlähetystöön ja polttohautaamoihin, mutta ei jälkeäkään harakoista. Palasimme kotosuomeen tyhjin käsin, mielissämme kysymys, missä ovat harakat? Osaatteko auttaa?

  Katso vastaus...

 • Pari lintukysymystä

  Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

  Ihmetelly kesämökillä kun yks lokin näköinen lintu jolkottelee pitkin polkuja mettään ja takas rannalle eikä tunnu osaavan pelätä ketään. No, kun se ei ihan tavan lokilta näyttänyt niin tuolla teitin tunnistustyökalulla sit selvis, että väritys johtuu siitä että se on ”nuori” harmaalokki.

  Kysymykseni on ehkä hieman tyhmä mutta kysyn kuitenkin… Kuinka nuori on nuori harmaalokki? Onko se tämän kesän poikasia vai miten pitkään sillä on tollanen ”pilkullinen” väritys?

  Sit toinen kyssä samaan aiheeseen. Tiedän että tuossa parin kilsan päässä on sellanen suojaisa pikkujoki, jonka ympäristössä lokit pesii ja yleensä ne tekee vaan ”partiolentoja” tänne järvelle, kalanperkuujätteiden perässä. Mutta tää mun kyseinen harmaalokki uiskentelee päivät pitkät täs meitin rannassa ja kävellä jolkuttelee tontin poikki mettään ja takas. Pesiikö nää myös umpimettässä vai mitä ihmettä se siel metäs käy kävelemällä etsimässä.

  Ei toi kaveri mua muuten haittaa mitenkään mutta mun kissa kattelee sitä ihmeissään että, ”kuka julkee tepastella muina miehinä hänen reviirillä” ja olenkin jo muutamaan otteeseen saanut juosta lokin ja kissan väliin, ettei tulis ”ruumiita” :)

  Tämmösiä täällä. Mökkiremppa on ny valmis ja aattelin pistää ikivanhat tikan hakkaamat linnunpöntöt remonttiin. Rakennus- ja huolto-ohjeita kaivattais… :)

  Katso vastaus...

 • Hylätyt tervapääskyn pesät

  Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

  Miksi tervapääskyt toistamiseen hylkäsivät pesänsä? Yksityiskohtia: Tein talon etelään suuntautuvan päätykolmion paneliin neljä reikää ja pöntöt vintinpuolelle seinän taakse. Maalasin seinän toissa kesänä petroolimaalilla ja samanaikaisesti terväpääskyt aloittelivat pesinnän. Munivat kaksi munaa, mutta hylkäsivät pesänsä. Pidin selvänä, että hylkäys johtui maalin voimakkaasta hajusta, joka varmasti häiritsi hautovaa lintua.

  Tänä keväänä pääskyt ilokseni tulivat jälleen, munivat kaksi munaa, -ja hylkäsivät jälleen. En usko enää maalin hajun vaikutukseen. Onko tietoa että pöntöt olisivat liian kuumalla paikalla, ne kuitenkin ovat niin korkealla ettei aurinko niiden korkeudelle katon varjostaessa suoraan paista. Jos kuumuutta pidetään syynä, voisiko kuvitella, että rakennan pöntöt esim. metrin päähän seinän taakse ja käytävän reiältä pönttöön, tekisin sen kyllä jos sillä olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia toimia.

  Katso vastaus...

 • Mikä iso lintu Satakunnassa?

  Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

  Mökillämme Satakunnassa Kokemäenjoessa sijaitsevassa saaressa olemme havainneet joka vuosi ison linnun. Se on tumma (emme ole nähneet sitä kuin taivaalla, eli tarkempia tuntomerkkejä on vaikea antaa) ja näyttää isolta. Aluksi ajattelimme lentotyylistä, että se olisi jokin haukka, se liiteli melko paljon. Nyt keksimme, että voisiko se olla kalasääski, joka on myös iso lintu, mutta tämän linnun ääni on hyvin raakkuva ja kova. Voiko olla kyseessä jokin kotka tai sitten jokin haukka?

  Katso vastaus...

 • Syysmuutto 2010

  Julkaistu: 15.10.10, Kategoria:

  Havaintopaikka Oulun Taskisenrannan venesatama. Rastaita, tilhiä, närhiä, ja muita pikkulintuja muuttanut n. kolme viikkoa aamuisin n. 7-9 aikaan ehkä tuhansia tunnissa. Huomioin 6.10. lokkien muuttavan myös koko aamupäivän, tulivat Virpiniemen yli Kellon Kiviniemen kautta Kuivasmerelle ja Ouluun päin. Niitäkin tuhansia. En ole ennen havainnut näin runsasta ja yhtäaikaista muuttoa? Onko tämä tavallista?

  Katso vastaus...

 • Linnut lentää terassin laseihin

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Miten voin estää lintujen lentämästä terassin laseihin. Lasit ovat yhdellä sivulla ja linnut luulevat, että siitä pääsee. Niitä mätkähtelee laseihin usein, mikä ei ole kivaa. Olisko tähän mitään keinoa?

  Katso vastaus...

 • Varis käyttäytyy oudosti

  Julkaistu: 15.06.10, Kategoria:

  Omakotitalomme pihalla on kahden vuorokauden ajan riehunut varsin oudosti käyttäytyvä varis. Pihan ja lähialueen muu linnusto on selvästi hälytystilassa. Aamuyöstä varis tunkeutuu ikkunalaudalle ja koputtelee ikkunaa, heittelee pienet kukkaruukut ja parvekekasvien mullat ympäriinsä. Välillä varis vaihtaa talon puolta ja koputtelee yhden (saman) makuuhuoneen ikkunaan ja sotkee ulosteillaan. Varis lähtee karkuun, kun ihminen tulee paikalle ja avaa ikkunan, mutta ikkunan läpi ei välitä ihmisenkään läsnäolosta. Lentää pois, mutta palaa hetken kuluttua samoihin puuhiin. Puuha on niin kovaäänistä, etta kahden yön unet on jo menetetty. Mistähän voisi olla kysymys ja miten tästä ”riesasta” pääsisi eroon?

  Katso vastaus...

 • Mikä tiainen?

  Julkaistu: 15.02.10, Kategoria:

  Pihallamme on vieraillut useammin talitiaisen näköinen lintu, joka erottuu luonnosta (maasta) lähes valkoisena. Sen värit ovat kuin talitintillä, mutta haaleammat; musta on ruskeana ja sen koko maha + yläperä pitkälle selkään valkoiset, rinnassa on keltaista kuten tali-tiaisella. Olen yrittänyt löytää kuvista (wikipedia) vastaavaa, mutta ei löydy. Sen pyrstökin on ruskea. Onko kyseessä vain “pesty” talitintti? Se on huomattavan kaunis ja erilainen kuin muut tintit. Vaikka se on maassa melkein valkoinen, huomaa siitä kiikarilla heti kaikki talitintin värit haalistettuina. Ei ole pyrstötiainen – sekin on meillä vieraillut.

  Katso vastaus...

uudemmat |