Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Harry Nyström

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

 • Kuvat: Sirkku Viuhkonen
  Mikä toukka?

  Julkaistu: 17.09.14, Kategoria:

  Mökkimme rappusilla “vipelsi” tällainen toukka. Veikattiin sudenkorennon toukaksi. Netistä löytyy yllättävän vähän kuvamateriaalia sudenkorennon toukista.

  Toukka oli rappusilla 10.8.2014. Mökki sijaitsee saaressa Etelä-Savossa Haukivuorella.

  Autoin toukkaa ja vein sen lähemmäs vettä, en kuitenkaan järveen uskaltanut laittaa – jos ei olekaan sudenkorennon toukka, niin vedessä olisi käynyt huonosti.

  Innolla odotan vastaustanne lajista.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Hanne K.
  Omituinen toukka

  Julkaistu: 11.09.14, Kategoria:

  Löytyi tällainen toukka lattialta, mikähän mahtaa olla? Kuvassa eturuumis sumea, siinä oli siis kaksi mustaa pyöreää osaa ja niissä jalat. Jalkoja oli myös mielestäni ruskeassa osassa. Pelottaa, että kyseessä on joku tuholainen. Kiitos vastauksesta!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Liisa Martiskainen
  Outo "kärpänen"?

  Julkaistu: 9.09.14, Kategoria:

  Kuvan mukainen kärpäsen oloinen ötökkä ilmestyi sormelle 15.7.2014 illalla, eikä sillä ollut mitään kiirettä pois. Mikähän hyönteinen on kyseessä? Väritys sillä ainakin oli hieno. Eturuumis sinisenhohtava ja takaruumis kuparinruskea. Siivet läpinäkyvät, kuin kärpäsellä ja samanlainen “kärsä” jolla se kokeili ihoa. Kooltaan se oli n. 10 mm. Paikka on järvenrannalla Sotkamossa.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Piia Kuokkanen
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 9.09.14, Kategoria:

  Terassiltamme löytyi 18.5 aamulla tällainen “pari”? Siinä oli kaksi hyönteistä peräpäistänsä kiinni ja päät oli ilmeisesti syöty. Mikähän laji voisi olla kyseessä? Peräpäät olivat melko isoja, n. peukalonpään kokoisia.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Timo
  Tukkimiehentäi?

  Julkaistu: 5.09.14, Kategoria:

  Löysin sisäkissan vesikupista kuvan hyönteisen. Täysin musta. Helsinki, viikolla 35, kerrostaloasunto. Onko kyseessä tukkimiehentäi?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Eila Tuomela
  Mikä pörriäinen?

  Julkaistu: 5.09.14, Kategoria:

  Keväällä lähetin luontoiltaan kuvan oudoista keoista mökkimme laattojen välistä. Vastausta en saanut. Kuvasin laattojen pörriäiset, vaan en tiedä mitä lienevät? Kuva ohessa. Mökkimme on saaressa Muuramen kupeessa Päijänteen rannalla.

  Katso vastaus...

 • Vihreä tuhatjalkainen?

  Julkaistu: 5.09.14, Kategoria:

  Sunnuntaina päiväkävelyllä ollessani näin asfaltilla oudon liikkujan, se oli n. 7 cm pitkä ja matomainen, mahanalus täynnä jalkoja, selässä 10 paria pyöreitä täpliä, joissa oli uloin väri musta, sitten valkoinen ja keskus kirkkaan keltainen, toisessa päässä oli punainen pistimen mallinen uloke ja toisessa päässä vaikutti olevan suu. Otus oli agressiivinen kun yritin siirtää sen tikulla ruohikkoon, teki hyökkäysliikkeen ja vetäytyi sitten kerälle. Mikä mahtaa ko. otus olla?

  Katso vastaus...

 • Vesa
  Pikkutorakka?

  Julkaistu: 2.09.14, Kategoria:

  Hei, tällaisen (arvatenkin torakkanuorukaisen) otin kiinni laitoksen sisätiloista äskettäin. Ilmoitin hienovaraisesti myös paikan henkilökunnalle. Pituus oli noin 5 mm ja silmällä katsottuna näytti kahvinruskealta. Kuvassa näyttää mustemmalta salaman valossa.

  Mikä laji mahtaa tästä varttua?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jenni ja Jarmo Ala-mantila
  Kärpänen vai?

  Julkaistu: 2.09.14, Kategoria:

  Mieheni löysi tällaisen kaverin pihaltamme. Käymme nyt kädenvääntöä mieheni kanssa, onko kyseessä jokin ampiais/kimalais/mehiläinen vai kärpänen? Ja jos on kärpänen, onko tämä kaveri ihan yleistä mallia?

  Katso vastaus...

uudemmat |