Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Harry Nyström

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

 • Kuvat: Pekka Säteri
  Eläin, joka syö lepän lehdet

  Julkaistu: 11.09.15, Kategoria:

  Netti täynnä epämäärisiä ohjeita epämääräisiltä asiantuntijoilta. Onko tälle mitään lajitietoa ja millä keinolla hänet häätäisi mökiltä, ennenkuin tuo siirtyy syömään taloja.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mika Laaksonen
  Mikä toukka

  Julkaistu: 11.09.15, Kategoria:

  Löysin sisällä säilytyksessä olevista laudoista valkoisia toukkia. Toukkia oli laudoissa joissa puunkuorta jäljellä mutta ei näkynyt muissa laudoissa. Sahanpurua laudoista tuli runsaasti ja purussa oli mustia täpliä. Rouskutus on voimakasta. Onko toukat papintappajia? Onko toukista rakennukselle vaaraa?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Janne Kärki
  Mikä verkonkutoja?

  Julkaistu: 10.09.15, Kategoria:

  Mikäs se tämmöinen verkonkutoja on, joka oli tehnyt pyyntiverkkonsa appiukon teltan naruun? Oleili siinä kaikessa rauhassa verkkonsa keskellä, eikä ollut moksiskaan kun siitä kuvan näppäsin. Havaintopaikka: Nurmijärvi, Lieksa, 9.8.2015

  Katso vastaus...

 • Kuva: Anna M.
  Joku lude, mikä?

  Julkaistu: 10.09.15, Kategoria:

  Tällainen lude istui parvekkeen kaiteella Länsi-Vantaalla 9.8.2015 klo 20:34. Kiltisti poseerasi ja asettui jopa paremmin esille kuvaa varten. Sitten avasi siivet ja suristeli pois. Talon tällä puolella on vanhaa metsää ja Mätäojan uoma. Kokoa luteella pituussuunnassa noin kolme senttiä.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Rauno Peltomaa
  Onkohan jokin jäärä kyseessä?

  Julkaistu: 1.09.15, Kategoria:

  Kuvasin tänään, 31.07.2015 kuvaliitteissä olevan hyönteisen. Kuvat ovat Tampereen Rantaperkiön kaupunginosan rannassa otettu. Ranta on osa Pyhäjärven rantamaisemaa. Yritin löytää netistä, vertailemalla kuvia, kyseisen näköistä otusta, mutta en onnistunut löytämään tuollaista jonka takajalkojen “reisi-lihakset” olisi niin reilun kokoisen näköiset, kun ovat tuolla itse kuvaamallani. Vaikuttaisi kovasti olevan jokin jäärä kyseessä. Mutta kaikissa löytämissäni jäärä-kuvissa näytti nuo taka-raajojen reisiosat paljon pienemmiltä? Olisiko kuitenkin jokin yleinen jäärä kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Heidi Knuuttila
  Tuntematon pikkuinen

  Julkaistu: 1.09.15, Kategoria:

  Hei! Olisi mukava tietää mikä on tämä pienen pieni vierailija kodissamme, josta laitoin liitteenä kuvan? :) kiitos vaivannäöstänne jo etukäteen!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Sanna Saarinen
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 28.08.15, Kategoria:

  Serkkuni lähetti kuvan tällaisesta kukassa olevasta hyönteisestä. Mikähän laji mahtaisi olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Päivi
  Apua pienen kovakuoriaisen tunnistamiseen!

  Julkaistu: 28.08.15, Kategoria:

  len muutamana päivänä tänä kesänä törmännyt kuvassa olevaan hyönteiseen kotonani. Ötökän tapaa sängyllä, useimmiten herättää hiippailemalla kädellä. Voi olla että kyseinen otus on (oli) ainokainen yksilö, sillä olen nähnyt vain yhden kerrallaan. Hyönteinen on n. 2-3 mm pitkä ja sillä on hämmästyttävän kova kuori. Osaisitteko auttaa tämän elikon tunnistamisessa ja kertoa miten se on kotiini päätynyt?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Timo
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 26.08.15, Kategoria:

  Näyttää ampiaisloispistiäiseltä, mutta jalat paksummat. Heinola 23.7.2015.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Ari-Petteri Pisilä
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 26.08.15, Kategoria:

  Tällaisia hyönteisiä parveili Oulussa Nallikarin rannalla illalla 21.7.2015. Hyvin pieniä. Tämän yhden ötökän sain kuvattua läheltä, kun laskeutui auton ikkunalle.

  Varmaankin jokin surviaislaji, mutta mikähän tarkemmin ja miksi noin oudon muotoinen?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat