Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Ilpo Mannerkoski

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke

 • Pikkuötököitä kimalaisessa!

  Julkaistu: 22.05.12, Kategoria:

  Huomasin sisälle eksyneen todella suurikokoisen kimalaisen pörräävän verhon takana kummasti, paikallaan “kiemuroiden”. Lätkäisin sanomalehtirullalla ja kimalainen tipahti maahan. Siitä “irtosi” satoja ellei enemmänkin, punaisia/punaruskeita pienenpieniä ötököitä! Olivat suhteellisen nopeita, ja hetkessä levisivät pitkin lattiaa. Jalkoja oli luultavasti 6 tai 8. jalat olivat läpikuultavia ja niin pieniä ettei paljaalla silmällä pystynyt tarkkaan laskemaan.

  Mitähän nämä ötökät mahtoivat olla? Tarttuvatkohan ihmiseen ja miten tulisi nyt toimia (myrkyttää koko talo ja jos niin millä)?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Heli Salminen
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 19.04.12, Kategoria:

  Kuva on otettu viime vuoden elokuussa. Mikäköhän ötökkä mahtaisi olla?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Timo Kangas
  Pieni 8-jalkainen ötökkä

  Julkaistu: 19.04.12, Kategoria:

  Asumme kaupungissa metsän laidalla. Sisätiloissa oli tällainen 8-jalkainen ötökkä. Kooltaan n. nuppineulanpään kokoinen.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Riitta Meriruoho
  Mitä ötököitä?

  Julkaistu: 23.08.11, Kategoria:

  Olen tänä kesänä kuvaillut kaikenlaista pientä ja isoa liikkuvaa eläintä, ja paljon on tullut vastaan ihan uusia tuttavuuksia. Voisitteko auttaa minua et tunnistan ötökät oikein?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Petri Sauvola
  Iso toukka

  Julkaistu: 18.08.11, Kategoria:

  Hei, mikä tämä on? Näin tämän muutama päivä sitten Kemin Takajärven lähistöllä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mirka Iskala-Lappalainen
  Outo vieras puutarhassa

  Julkaistu: 16.08.11, Kategoria:

  Olisiko tietoa mikä oli tämä outo vieras puutarhassamme. Tällä kaverilla oli iso valkoinen peräpää jossa keskellä selkeä musta sahalaitakuvio. Jalat mustavalkoraidalliset ja melko pitkät. Kokoa hämähäkillä oli n. 3cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Asko Suomenrinne
  Toukka marjapensaissa

  Julkaistu: 16.08.11, Kategoria:

  Noin sentin mittainen mustaherukkapensaidemme asukki täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Olisi kiva tietää aiheuttaako tuhoja marjoille?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Pirkko-mumma
  Ötökkä kuusen halossa

  Julkaistu: 16.08.11, Kategoria:

  Mikähän kuoriainen mahtaa olla, kun väri elävänä kupari, pituus n. 25mm ja löydetty kuusen halosta Etelä-Pohjanmaalta. Ohessa kuva jäljistä ja itse ötökästä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Timo L
  Mikä kuoriainen?

  Julkaistu: 16.08.11, Kategoria:

  Mikähän kuoriainen mahtaa olla kuvassa?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Pirkko Tuulihovi
  Komea kuoriainen

  Julkaistu: 16.08.11, Kategoria:

  Mikähän tämä komea ja iso ötökkä voisi olla? Valitettavasti kuva ei kenties ole kovinkaan hyvä, nappasin sen kännykällä 3.7.2011 Jyväskylässä. Ötököitä oli kolme yksilöä samassa mesiangervon kukinnossa.

  Katso vastaus...