Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Ilpo Mannerkoski

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke

 • Kuva: MM
  Tuntematon hyönteinen parvekkeella

  Julkaistu: 16.08.11, Kategoria:

  Mikä hyönteinen on kyseessä? Näitä hyönteisiä ilmaantui parvekkeelle lentelemään heinäkuun alussa. Mistään joukkolennosta ei ole kyse vaan ihan muutamasta kappaleesta.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Tuomas Lehtonen
  Sikarit puunrungossa

  Julkaistu: 14.07.11, Kategoria:

  Mikä eläin voi tehdä puun runkoon näin? Ihmettelimme miten tuollainen oli puuhun tullut ja sitten tajusimme että se on varmaan joku eläin.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Iina Ellä
  Toukkia sisätiloissa

  Julkaistu: 12.07.11, Kategoria:

  Meillä on sisällä viikon ajan vilistellyt kuvan kaltaisia toukkia, mitä ne on, mistä tulee ja ennenkaikkea vaatiiko tuholaistorjuntaa? Ällöttäviä kertakaikkiaan. Kavereita on pesuhuoneessa, keittiön tasoilla, lattialla, sohvalla. Ei joukoittain, vaan muutamia joka paikassa.

  Katso vastaus...

 • Kimalaiskuoriainen. Kuva: Tuomas Laitinen
  Mikähän kuoriainen tämä on?

  Julkaistu: 28.06.11, Kategoria:

  Olen tavannut kuvassa olleen kuoriaisen Pohjois-Savossa entisen Karttulan kunnan alueella. Kuvauspäivä oli 26.6. Hyönteinen näytti viihtyvän hyvin keskeneräisen saunatyömaan läheisyydessä olleen rautakangen päässä. Mittaa sillä oli noin 20 mm. Käytössäni ei ollut hyönteiskirjaa, ja internetistä löytyy huonosti suomenkielistä tietoa, joten siksi lähestynkin teitä.

  Katso vastaus...

 • Iso kovakuoriainen

  Julkaistu: 28.06.11, Kategoria:

  Mikä mahtaa olla kuvassa oleva iso kovakuoriainen?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mika Mahlamäki
  Outo, pelottava otus?

  Julkaistu: 25.05.11, Kategoria:

  Ohessa aika kammottavan näköinen örkki. Ilmeisesti jokin kuoriainen. Vaimo epäilee, että se on jokin myrkyllinen laji, koska siinä on kellertävähehkuinen raita. Mikähän örkki mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuva: TimoF
  Häkkivaraston hämähäkki

  Julkaistu: 11.10.10, Kategoria:

  Pengoin helsinkiläisessä häkkivarastossa muovipussia, pussin pohjalta löytyi moinen otus. Kellarissa näitä on näkynyt ennenkin, mikähän laji mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Olli Pihlajamaa
  Kaskas?

  Julkaistu: 20.09.10, Kategoria:

  Onko tämä joku kaskas? Pystyykö tunnistamaan tarkemminkin?

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mäyrä asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Olen tänä kesänä havainnut Satakunnan Vampulassa sekä Sipoonkorvessakin , että jokin eläin on tonkinut maa-ampiaisenpesiä hajalle. Pesä on rikottu ja maa ympärillä tongittu levälleen. Ainakin sipoonkorvessa on mäyrän pesäkoloja läh. rinteessä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mikä omenapuun perhostoukka asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Huomasin Satakunnan Vampulassa, että pihapuussa useita omenia oli irronnut, mutta pysyivät puussa kyljet liimautuneina – lehden varassa! Liimana oli jotain töhnää, ja kiinnityskohdasta johti kulkureikä omenan sisään.

  Katso vastaus...