Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Ilpo Mannerkoski

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke

 • Kuva: Aura Tuominen
  Mikä hämähäkki?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Tällainen hämähäkki löytyi kesämökiltä Keski-Suomesta. Pläräilin hyönteiskirjoja ja Internettiä, mutten löytänyt vastaavaa. Hämähäkki oli erittäin iso, takaosan halkaisija oli vähintään 1cm. Mikähän otus on kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Mikä keltaoranssi hyönteinen?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Törmäsin Keski-Suomessa hiekkatiellä kävelevään punkin näköiseen isoon, värikkääseen ötökkään. Hyönteisen ruumis oli peukalonpään kokoinen ja väritykseltään kelta/oranssi. Ötökän selässä oli valkoinen kuviointi: neljä valkoista suorakaiteen muotoista kuviota: kaksi pienempää valkoista kuviota edessä ja kaksi suurempaa takana. Ötökän vartalo oli pyörä ja jalkoja näkemäni mukaan kuusi. Ötökkä liikkui hitaasti kävellen.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mira Martikainen
  Minkä kiitäjän toukka?

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Pituutta oli noin 5–6 cm? Vastaan tullut noin viikko sitten (vk 32).

  Katso vastaus...

 • Kuva: Raimo Rämö
  Puuhakas hyönteinen

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Pihassani majaile minulle tuntematon lentävä otus. Se on hyvin puuhakas ja todellinen voimapesä. Kaivaa maanalaisen onkalon, jonne hinaa paljon itseään suurempia toukkia. Jättäessää luolan peittää sen suuaukon aina kivillä. Kykenee lentämään suurenkin kiven kanssa. Mikä ja kuinka yleinen tämä lienee?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mirka Lintula
  Karvamato

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Löysimme tälläisen karvamadon koivulehtien seasta, kun teimme vihtoja 28.07.2010. Mato oli noin 2–3cm kokoinen, kauniin vihreä ja hurjan pitkä karvainen ja syö koivunlehteä. Kuvan ottamisen jälkeen veimme sen lähimpää koivuun takaisin. Löytöpaikka on Etelä-pohjanmaalla, Isojoella. Noin 5 km päässä alkaa Lauhanvuoren kansalllispuisto. Voisitteko kertoa mikä tuo otus on?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jari Rajala
  Hämähäkkikysymys

  Julkaistu: 27.07.10, Kategoria:

  Löysin tuollaisen hämähäkin meidän terassilta kiipeilemästä ja ajattelin kysyä mikä kyseisen hämähäkin lajike mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marjut Eskolainen
  Mikä otus?

  Julkaistu: 10.06.10, Kategoria:

  Tervehdys !

  Kiinnostaisi tietää mikä “otus” kyseessä. Kuva on otettu 7.6.2010.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mirja Huttunen
  Mikä pörriäinen

  Julkaistu: 2.06.10, Kategoria:

  Mökin terassilla (Salahmilla, n.32km Oulun suuntaan Iisalmesta) oli viikolla 20 outo mehiläistä muistuttava hyönteinen, joka oli väritykseltään tumma, mutta selässä kellertävä pyöreähkö pallokuvio, siivet läpikuultavat kellertävät – riippui siitä miten niihin valo kävi, väri oli myös sinertävä.

  Sain otettua pörriäisestä pari suht hyvin onnistunutta kuvaa. Tuntosarvet olivat pitkät ja niiden kärki oli punertava, samoin jalkojen alapää. Koskaan aiemmin en ole moista tavannut. Mikähän olisi mahdollisesti kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää.

  Katso vastaus...

uudemmat |