Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Jarkko Korhonen

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

 • Satu Leino
  Erikoinen sieni

  Julkaistu: 8.09.17, Kategoria:

  Tällainen sieni löytyi Huittisten pururadan läheisyydestä. Mikäköhän sieni tämä on?

  Katso vastaus...

 • Mikko Rajala
  Sienen tunnistus-2

  Julkaistu: 15.08.17, Kategoria:

  Yhdessä yössä harjuviljelmän reunalla oleviin olkipaaleihin tuli mustia pieniä sieniä. Viljelmä on puutarhassa. Mitäköhän sieniä lienee? Ei ole näkynyt ennen alueella.

  Katso vastaus...

 • Tiina Heikkinen
  Maasieni vaiko tryffeli?

  Julkaistu: 13.08.17, Kategoria:

  Olen löytänyt kyseisen näköisiä ja kokoisia mukuloita puutarhastani. Asun Kainuussa. Kiinnostaisi kovasti tietää, ovatko nämä jotakin valetryffeliä vai mitä sieniä.

  Katso vastaus...

 • Petri Matkaniemi
  Mikä sieni mahtaa olla kyseessä?

  Julkaistu: 12.08.17, Kategoria:

  Tätä kasvaa meidän nurmikolla paljon.

  Katso vastaus...

 • Anneli Karjalainen
  Mikä puna-valkoinen kuvassa?

  Julkaistu: 11.08.17, Kategoria:

  Mitä ovat maatuvan oksan valkopunaiset seuralaiset? Löytöpaikka: Pohkois-Karjala, Ylä-Valtimo, löytöaika: 22.5.20217

  Haravoin ikivanhaa hirsiladon pohjaa, joka on nykyisin pieni kumpare kahden ojan välissä. Toisella puolella on tien oja ja toisella kostea pellon oja. Aivan pelto-ojan vieressä kasvaa muutama koivu ja vieressä on omakotitalon pihapiiri, jossa n. 70 vuotta vanha pihakoivikko. Löytöpaikalla kasvisto on mm. luonnon vadelmaa, koiranputkea ja mesiangervoa. Maapohjassa on myös vanhoja risukasan pohjia.

  Maasta löytyi maatuva oksa, jossa oli kaksi valkoista sienen kaltaista, kooltaan n. 1-2 cm, joiden sisus on kirkkaan punainen. Vastaavan näin viime kesänä haravoidessani naapurin vanhaa luonnonvaraisesta marjatarhaa, jossa oli kasa lähipuiden pudonneista oksista.

  Odota mielenkiinnolla vastaustanne ja toivotan hyvää kesää.

  Katso vastaus...

 • Joonas Raunima
  Mikähän sieni on kyseessä?

  Julkaistu: 7.07.17, Kategoria:

  Mikähän sieni on kyseessä? Löytyi pystyyn lahonneesta ja katkenneesta puusta. Valkoinen, pussin näköinen, kosketustuntumalta kiinteän pehmeä. Vieressä kasvaa jonkinlaisia ruskeita pieniä kääpiä. Otin kuvan illalla 23.5.2017 Kuhmalahdella Kangasalan lähettyvillä. Puu on 50 metrin päässä järvenrannasta.

  Katso vastaus...

 • Seppo Muhonen
  Mikähän sieni

  Julkaistu: 21.04.17, Kategoria:

  Kuvasin sienen 20.3.2017. Vantaalla, Petikon Luontovirkistysalueella. Sieni oli avannut väylän itselleen jäätikön läpi polulla, mikä oli kävelijöiden ja maastopyöräilijöiden painamaa.

  Katso vastaus...

 • Eila Toivonen
  Pampuloita

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Mitähän nämä ovat?

  Näitä löytyi maan sisästä, kun teimme viime keväänä uutta rhodopenkkiä metsään Keski-Suomessa. Tämän paikan vieressä ei ole kasvanut kuin pari suurta kuusta ja koivua, muutamia katajia ja leppiä. Kaiken lisäksi maa on hyvin kivistä.

  Katso vastaus...

 • Markku Naumanen
  Karvainen helttasieni

  Julkaistu: 24.10.16, Kategoria:

  Kuvasin sienen 90 luvun lopulla. Luultavasti kuusen kannolta. Suurin lakki on n.4cm.Jätin sienen kasvamaan, kävin viikon päästä uudestaan mutta mitään ei ollut tapahtunut, sieni oli aivan samankokoinen. Lakissa on tummia karvatupsuja. Heltat olivat lilan ja violetin sävyiset. En ole vastaavaa nähnyt missään julkaisuissa enkä myöskään luonnossa. Mikähän tämä on?

  Katso vastaus...

 • Helena Fräulin
  Kääpä?

  Julkaistu: 6.10.16, Kategoria:

  Mikä tämä kuvan kasvannainen on? Löytyi kesällä Hossasta. Se kasvaa koivun kyljestä, kuin suuri valkoinen pisara. Onko se kääpä?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat