Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Jarkko Korhonen

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

 • Marjanne Hämäläinen
  Sienet?

  Julkaistu: 6.10.16, Kategoria:

  Mitä kummajaisia ovat nämä “sienet”. Vasemmalla nuoret yksilöt, oikeat värit ovat nuorilla melko valkoinen ja puolukan punaiset läiskät. Ylhäällä oikealla vanhempi yksilö, todellinen väri vaalean ruskea / tummanruskea eri sävyissä ja voimakkaasti rengasmaisia… Uloin reuna kaikissa keskenkasvuisissakin oli tuo valkoinen. Alhaalla oikealla vanha sieni, siinnä samanlaisia “tikkuja” riippuu alas kuin orakkailla. Sienien löytöpaikalla oli useita kaiken ikäisiä, jotenka pystyin hahmottamaan sienien elämänkaarta… Kasvualusta, rahkasammal ja metsä kuusivaltainen.

  Innolla odotan vastaustanne…

  Katso vastaus...

 • Jyri Pöllänen
  Mikähän sieni

  Julkaistu: 5.10.16, Kategoria:

  Sieni kasvaa tuoreen pihakoivun rungolla n. 2,5 metrin korkeudessa. Kuva otettu Toivakan Kankaisissa omakotitalon pihassa 14.9.2016 klo 16.30.

  Katso vastaus...

 • Anne Mäkinen
  Mikä sieni

  Julkaistu: 2.09.16, Kategoria:

  Mikä sieni kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Jouko Repo
  Akansienikö

  Julkaistu: 25.08.16, Kategoria:

  Kasvupaikka, kuusen karike, sekä kekomuurahaispesä. Nuori kuusimetsä. Vanha yksilö ( maatunut ) oli kovin suomuinen. Itiöt aika vaaleat. Näitä oli runsaasti ja alueella on myös kiitettävästi ukonsientä.

  Katso vastaus...

 • Tommi Lehtonen
  Kadoneet sienet

  Julkaistu: 22.08.16, Kategoria:

  Ohessa muutama kuva sienistä, jotka katosivat yllättäen. Edellisenä päivänä kasvusto oli melko suuri, ja seuraavana aamuna kaikki sienet tipotiessään? Mikä sieni ja mikä mahtoi syödä tai kerätä ne?

  Ohessa kuvia ennen ja jälkeen..

  Katso vastaus...

 • Anne
  Osterivinokasko?

  Julkaistu: 17.08.16, Kategoria:

  Uskaltaako nämä laittaa suoraan pannulle, kasvaa pihassa kaadetun haavan tai lepän rungossa, onko osterivinokas? Jo toinen “sato” tänä kesänä, ensimmäinen heinäkuussa, ja nyt elokuussa.

  Katso vastaus...

 • Kalevi Valkonen
  Sienilajiko?

  Julkaistu: 8.08.16, Kategoria:

  Ihmettelin kovasti Nilsiässä toukokuussa mökkitontilla kasvavaa “sientä”. Tontti on koivua kasvava rantatontti. Otin kuvia, yksi liitteenä.

  Katso vastaus...

 • Ingrid Schönberg
  Viuhkakääpä

  Julkaistu: 14.07.16, Kategoria:

  Minun pihalla on semmoinen “monsteri” :) viukakääpä. 70×60 cm.

  Katso vastaus...

 • R. Koskinen
  Mikähän sieni kyseessä?

  Julkaistu: 29.06.16, Kategoria:

  Lahossa puunrungossa Helsingissä on tällainen sienikasvusto. Mikähän se on? Noin max 1 cm halkaisijaltaan olevia hieman litistyneitä nystyröitä, kirkkaanvalkoisia. Pehmeitä kun painaltaa. Pinta oli kuivahko. Kuva otettu 12.11.2015

  Katso vastaus...

 • Juha Kosonen
  Tuntematon lahottajasieni

  Julkaistu: 29.06.16, Kategoria:

  Sieni kasvaa ryppäänä karikkeella Kuusankoskella. En ole pystynyt tunnistamaan. Suurimmat lakit n. 20cm. Ilmestyy joka vuosi samaan paikkaan syksyllä.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat