Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Jarkko Korhonen

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

 • Kuva: Tarja Hailikari
  Mistä sienestä kysymys?

  Julkaistu: 8.07.14, Kategoria:

  Mökkimme pihassa Inkoon saaristossa oli 22.6.2014 kolme-neljä laikkua, joissa kasvoi kuvien mukaista mustaa sientä. Vähän muistuttaa korvasientä, mutta ei ole aivomaista eikä näy jalkaa. Mistä sienestä on kysymys?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Toni Barck
  Sienen tunnistus

  Julkaistu: 3.07.14, Kategoria:

  Meidän terassin ympäröivään aitaan on ilmestynyt parissa päivässä suuri määrä kuvassa olevia sieniä. En tiedä sienistä paljoakaan, mutta teidän tunnistustyökalun perusteella se olisi huhtasieni. Jos se on huhtasieni niin eikös se ole melko hyvä ruokasieni? Toivottavasti sienet eivät voi vaurioittaa aidassa kasvavia keltahanhikki pensaita? Toivottavasti vastaatte pian.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Leena Mäenpää
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 2.07.14, Kategoria:

  Löysin tällaisen tänään 22.6.2014 mökkitontiltamme täältä Merenkurkusta. Paikka on erittäin kuiva, havupuuvaltainen ja kivikkoinen. Mikähän sieni vai kääpä tämä on. Vaikuttaisi kuin sillä olisi pillistö.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Harri Kolehmainen
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 11.06.14, Kategoria:

  Metsässä kävellessäni löysin kuvassa olevan erikoisen sienen, jota en ole vielä ennen nähnyt Suomen luonnossa. Liitteenä kuva sienestä. Sieni muistuttaa mielestäni lähinnä orakasta. Sienikirjoista en kuitenkaan löytänyt vastausta. Osasitteko te siis auttaa ? Mikä sieni mahtaa olla kyseessä ?

  Kuva on otettu 31.5.2014 Lieksassa. Maasto on kuiva, kivinen kangasmaasto. Olen käynyt samalla aluella aikaisempina vuosina useita kertoja enkä ole havainnut kyseisiä sieniä aikaisemmin.

  En tiedä tällä asialla merkitystä vai lieneekö vain yhteensattumaa. Erikoista kasvupaikassa on se, että sienet kasvatat pienellä aluella, johon salama iski reilu viikko sitten. Salama on iskenyt pieneen mäntyyn ja salaman vaikutuksesta osa männyn juurista on noussut maan pinnalle selvästi esiin salaman purkauskanavasta. Kyseiset sienet kasvavat aivan tämän salaman iskun lähialueella n. 2×10 metriä leveällä kaistalla.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Hannu Ahonen
  Mikä kääpä?

  Julkaistu: 23.01.14, Kategoria:

  Tämmöinen kaunistus osui polun varrella kameran ruudulle, enkä ole löytänyt sille lajia. Paikka oli Sumiaisten Syvälahti vuoden 2012 elokuun 25 päivä. Karuhko, kivikkoinen Keiteleen ranta.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marja Fossi
  Sienikysymys

  Julkaistu: 6.11.13, Kategoria:

  Sammaleisen puutarhamme koivukannon liepeillä (ei itse kannossa), varjoisassa paikassa, kasvaa parin neliön alueella kuvan mukaisia sieniä. Lakin pinta on kuivakan nukkainen. En löytänyt sienikuvakirjasta, enkä teidän nettikuvastostanne tähän natsaavaa sientä. Mikähän lienee? (29.9.)

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Jorma Lehtelä
  Jalavapölkyn lahottajasieni

  Julkaistu: 24.10.13, Kategoria:

  Mikä mahtaa olla kuvan sieni? Onko syötävä?

  Katso vastaus...

uudemmat |