Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kysymysarkisto: Linnut

 • Kirsi-Marja Oksman
  Mikä petolintu

  Julkaistu: 27.10.20, Kategoria:

  Hei, meidän parvekkeen alapuolella oli eilen varsinainen näytelmä, kun varis kohtasi saalistajan. Osaatteko sanoa, mikä valtava petolintu oli? Iso koukkunokka. Onko haukka vai kotka?

  Katso vastaus...

 • Matti Huuskonen
  Talitiainen jolla irokeesikampaus

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Onkohan tämä aivan yleinen talitiaisen värimuunnos – valkoinen kapea vyöhyke pään yli? Tämä lintu käy säännöllisesti ruokintapaikallamme muiden talitiaisten, sinitiaisten ja pikkuvarpusten kanssa. Kuvat ovat kaappauksia valvontakameran videoista, joista toisen video on tallessa. Ensimmäisessä kuvassa lintu istuu pienen punaisen mökin alapuolella ja toisessa, jossa irokeesi näkyy selvästi, lintu on talipallojen kimpussa oikealla.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Joonas Ahola
  Vesilintu

  Julkaistu: 11.04.17, Kategoria:

  Tälläinen vesilintu löytyi 15. marraskuuta 2016, tien viereltä. Mitään muuta tietoa ei ole, mutta näyttäisi vesilintu olevan.

  Katso vastaus...

 • Kaisa Hämäläinen
  Viiksitimali Kuopiossa

  Julkaistu: 6.04.17, Kategoria:

  Nyt olisi varmaan aika tarkistaa levinnäisyyskartta viiksitimalin osalta; tänä talvena yksi pariskunta on majaillut Kuopiossa jo monta viikkoa, saapa kuulua, tuleeko pesimishavaintoja. Ihmeen peloton lintu on, täällä kun ei tiettävästi ole ollut kyseisiä lintuja, niin kiinnostus niitten tarkkailua ja kuvausta kohtaan on ollut valtaisaa. Aivan Kuopion sataman tuntumassa pienen saaren ruovikossa on tosiaan asustellut, epäilen, ettei pesimisestä kyllä samassa paikassa tule mitään, nimittäin lokit ovat olleet perinteisesti saaren valtaajia kesäisin, joten lähtö on edessä… Ellei siedä hirveää mekkalaa, taitaa olla muutoinkin riskialtista yrittää siihen jäädä, lokit ovat kai pesärosvoja.

  Katsoin esiintymiskarttaanne, jossa ei ollut yhtään täppää sisä-Suomessa. Voi olla, että olette saaneet jo havainnoista useitakin yhteydenottoja täältä päin Suomea.

  Ihmetystä on herättänyt parvilinnun käyttäytyminen omassa pihassani; tilhi on majoittunut moneksi päiväksi naapurin vaahteran kupeeseen ja häätää ärhäkästi pois toiset saman lajin yksilöt. Ihmettelin ensin, mitä se siltä luulee syövänsä, kunnes kuvia otettuani selvisi, että todennäköisesti vaahterakin on puu, josta mahlaa virtaa. Kuvissa näkyi märkiä valumaraitoja, joten siitä lie kyse. Tänä aamuna ensimmäisen kerran ei häätänyt toisia pois, kuten aiempina päivinä.

  Yksittäinen peippohavaintokin tuli viime viikolla, samoin pikkuvarpunen. Oheisena vielä kuvaa timalista ja tilhestä.

  Aurinkoisia päiviä sinne!

  Katso vastaus...

 • Ritva
  Luonnon oikkuko

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Kuva jäi tästä linnusta, joka kökötti ulkorappusella -7 asteessa. Tämmöstä söpöläistä ei ole ennen tullut vastaan.

  Katso vastaus...

 • Marjaana Salonen
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 2.11.16, Kategoria:

  Tänään 21.10.2016 n. klo 11 näin meidän pihakirsikkapuussa lintulaudalla erikoisen näköisen linnun. Kameraa hakiessa lintu katosi, mutta tuli uudelleen toiselle ”lintulaudalle”, joka on n. 15 cm korkea ja jossa on kaksi talipalloa. Sain otettua kuvan ikkunan läpi, mutta aurinko paistoi kirkkaasti ja ikkunasta tuli valitettavasti kuvaan mukaan paha heijastus. Lintu kuitenkin näkyy, vaikkakin huonosti.

  Kyseisellä linnulla oli kellanvihreä selkä, enemmän vihreään vivahtava. Talipallolta lähitiessä koko lintu siipineen näytti vihreältä. Lintu lensi läheiseen, isoon, tuuheaan kuuseen. Kolmatta kertaa en sitä enää nähnyt. Aiemmin en ole tällaista lintua osunut koskaan näkemään. Mikä lintu mahtaa olla kyseessä? Talomme sijaitsee omakotialueella, mutta lähellä mäntykangasta.

  Katso vastaus...

 • Tuula Jormalainen
  Mikä lintu

  Julkaistu: 24.10.16, Kategoria:

  Mitähän mahtavat olla nämä iltahämärissä liikkeelle lähtevät hiljaiset linnut? Kooltaan noin rastaan kokoisia, näitä on viisi, luultavasti poikasia. Nämä ovat varmaan eläneet pellon reunalla heinässä koko kesän, mutta nyt kynnöksellä ne on helpompi nähdä. Pelto sijaitsee Nilsiässä, pellon toisessa reunassa on puro ja pelto on maaperältään pehmeää. Peltoaukealla pesii ruisrääkkiä, metsän reunassa lehtokurppa ja olen kuullut myös heinäkurpan ääntä

  Katso vastaus...

 • Kaija ja Matti Paakala
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 24.10.16, Kategoria:

  Mitähän lintuja nämä olivat? Keskiviikkona ( 29.9.) aamupäivällä pihaamme tuli rastaita syömään pihlajanmarjoja. Samaan aikaan oli tämä parvi ruokailemassa maassa. Haluaisimme tietää mitä nämä linnut olivat? Parvessa oli n. 40-70 lintua.

  Katso vastaus...

 • Jouko Honkanen
  Tunnistamatta jäänyt vesilintu

  Julkaistu: 24.10.16, Kategoria:

  Mikä mahtaa olla kuvissa oleva vesilintu, joka rantautui syömään rantanurmikkoa mökillä Pertunmaalla Etelä-Savossa Pienveden rannalla sunnuntaina alkuillasta? Lintu on aika kookas (reilusti sorsia isompi pitkäkaulainen) oletus jotain kaakkuri/kuikka kokoluokkaa. Mikä lintu on kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Jori Tarkkio
  Mikä lintu

  Julkaistu: 5.10.16, Kategoria:

  Mikä lintu on kuvassa?

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco