Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kysymysarkisto: Linnut

 • Linnut lentää terassin laseihin

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Miten voin estää lintujen lentämästä terassin laseihin. Lasit ovat yhdellä sivulla ja linnut luulevat, että siitä pääsee. Niitä mätkähtelee laseihin usein, mikä ei ole kivaa. Olisko tähän mitään keinoa?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jukka Tenhu
  Hiirihaukkako?

  Julkaistu: 29.09.10, Kategoria:

  Kiinnostaisi tietää mikä haukka on kyseisessä kuvassa. Itse veikkaisin hiirihaukkaa. Kuva on otettu Muhoksella elokuun alussa.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Tuomo Lassila
  Tundraurpiainen?

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Voiko kuvassa oleva lintu olla tundraurpiainen. Kuva on epäselvä, mutta jospa siitä sen lajin tunnistaisi. Kuvauspäivä 11.2.2007. Kuva on otettu Imatralla. Ei jonkin kartan mukaan kuuluisi täälläpäin Suomea asustaa. “Lintulaudalla” kuva otettu 22.4.2009.

  Katso vastaus...

 • Varis käyttäytyy oudosti

  Julkaistu: 15.06.10, Kategoria:

  Omakotitalomme pihalla on kahden vuorokauden ajan riehunut varsin oudosti käyttäytyvä varis. Pihan ja lähialueen muu linnusto on selvästi hälytystilassa. Aamuyöstä varis tunkeutuu ikkunalaudalle ja koputtelee ikkunaa, heittelee pienet kukkaruukut ja parvekekasvien mullat ympäriinsä. Välillä varis vaihtaa talon puolta ja koputtelee yhden (saman) makuuhuoneen ikkunaan ja sotkee ulosteillaan. Varis lähtee karkuun, kun ihminen tulee paikalle ja avaa ikkunan, mutta ikkunan läpi ei välitä ihmisenkään läsnäolosta. Lentää pois, mutta palaa hetken kuluttua samoihin puuhiin. Puuha on niin kovaäänistä, etta kahden yön unet on jo menetetty. Mistähän voisi olla kysymys ja miten tästä ”riesasta” pääsisi eroon?

  Katso vastaus...

 • Viirupöllön tallensi kännykällä Kaija Malmberg
  Onko tämä viirupöllö?

  Julkaistu: 18.03.10, Kategoria:

  Tällainen pöllö on ottanut Lappohjan asuinalueekseen. Naapurin rouva otti siitä kännykkäkuvia. Pöllö on saattanut höyhentää pikkulintuja/puluja (höyheniä on ollut hangella). Pöllö on ihmeen kesy, liikuskelee kylällä.

  Onko tämä nykyaikaa kun linnut kesyyntyy. Samoin on käynyt esimerkiksi kauriiden kanssa – ne käyvät syömässä kukkapenkeistä sinne jääneitä ruusunlehtiä ja pihoilta tuijien oksia ym.

  Katso vastaus...

 • Mikä tiainen?

  Julkaistu: 15.02.10, Kategoria:

  Pihallamme on vieraillut useammin talitiaisen näköinen lintu, joka erottuu luonnosta (maasta) lähes valkoisena. Sen värit ovat kuin talitintillä, mutta haaleammat; musta on ruskeana ja sen koko maha + yläperä pitkälle selkään valkoiset, rinnassa on keltaista kuten tali-tiaisella. Olen yrittänyt löytää kuvista (wikipedia) vastaavaa, mutta ei löydy. Sen pyrstökin on ruskea. Onko kyseessä vain “pesty” talitintti? Se on huomattavan kaunis ja erilainen kuin muut tintit. Vaikka se on maassa melkein valkoinen, huomaa siitä kiikarilla heti kaikki talitintin värit haalistettuina. Ei ole pyrstötiainen – sekin on meillä vieraillut.

  Katso vastaus...

 • Varis, Corvus corone cornix. Kuva: Jari Peltomäki
  Varis ilman pyrstöä

  Julkaistu: 26.11.09, Kategoria:

  Meidän pihalla on koko syksyn tepastanut varis, jolla ei ole pyrstöä. Se ei osaa lentää, mutta sen verran siipiänsä levittää, että hypähtää esim. kivelle. Kun en linnuista paljoakaan ymmärrä, kysyisin että kasvaako sille pyrstösulat vielä vai käykö sen lentokyvyttömänä huonosti? Sille näyttää maahan pudonneet omenamme maistuvan.

  Katso vastaus...

uudemmat |