Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Markku A. Huttunen

Emeritusintendentti Markku A. Huttunen Itä-Suomen Yliopistosta vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin.

 • Nimim. Mara
  Kärpänenkö?

  Julkaistu: 22.09.20, Kategoria:

  Kaktusruukkumme lautasella oli useita kuvassa olevia otuksia, kapeat siivet ja vatsa kellertävä, myös sisältö. Kai osaa lentää kun, kun löytyi toisen huoneen ikkunastakin. Ylä-Savo syyskuun alku.

  Katso vastaus...

 • Anna Björk
  Mitä kennoja?

  Julkaistu: 21.09.20, Kategoria:

  Postilaatikkomme välipohjan alta löytyi seuraavanlainen “kenno” viikonloppuna. Mikähän hyönteinen olisi kysymyksessä? Asumme Kaarinan Rauvolassa, uudella omakotitaloalueella.

  Katso vastaus...

 • Anna-Maija Munukka
  Mikä yökkö

  Julkaistu: 18.09.20, Kategoria:

  Keskiviikkoyönä 19.8. Anttolan Hämyytsaaressa mökin ikkunan takana kurkisteli tällainen yökkö. Siipien väli n. 8-10 cm. Paikka on korkealla kallioniemellä, missä on paljon jäkälää ja pieniä mäntyjä. Toisessa kuvassa myös “tavallisenkokoinen” yökkö.

  Katso vastaus...

 • Aino Hakala
  Yöllinen ötökkälöydös

  Julkaistu: 17.09.20, Kategoria:

  Tämän näkösen kaverin löysin kotoani, onkohan hän vaan päässyt sisälle livahtamaan vai joku tuholainen? Ihan viisi-kymmennen minuuttia sitten kuulin rapinaa makkarissa sängystä ja huomasin hänen kävelevän paperin palan päällä. Kello on nyt 00.09 yöllä.

  Katso vastaus...

 • M. N.
  Kysymys hyönteisestä

  Julkaistu: 16.09.20, Kategoria:

  Talossamme lenteli sisällä 13.6. tällaisia mattamustia pitkävartaloisia hyönteisiä, joita en onnistunut löytämään Googlen haussa.

  Se on noin 0,4 – 0,5 cm pitkä mattamusta hoipertelevasti lentävä. Ne ilmaantuivat aikavälillä 21 – 23. Päivällä niitä ei ole näkynyt. En onnistunut saamaan siitä kunnollista kuvaa, mutta ruumis liittyi suoraan päähän, ei ollut erillistä “niskaa”.

  Asumme puulämmitteisessä omakotitalossa, onko voinut tulla puiden mukana munia, jotka kuoriutuvat ilmojen lämmetessä? Mikä hyönteinen on kyseessä? Onko se tuholainen, jos on, niin kuinka se torjutaan?

  Katso vastaus...

 • Matti P.
  Kuoren tunnistusapua

  Julkaistu: 16.09.20, Kategoria:

  Tässä on siivottu keittiön kaappeja ja törmättiin tällaiseen ‘‘kuoreen”. Muutama ehkä elävä yksilö löytyi myös.

  Osaattekohan sanoa mistä ystävästä tässä on kyse: Väriltään kuoret ovat vaalean ruskean raidallisia. Näyttävät sille, että sisältä on poistunut joku. Esiintymismäärä on astiakaapissa muutamia kymmeniä kuoria ja yksi täydempi.

  Katso vastaus...

 • Nimim. kummastelija
  Mikä tämä on?

  Julkaistu: 14.09.20, Kategoria:

  Havaintopaikka wc:n lavuaarin tasolla saippuatelineen vieressä. Havaintopäivämäärä 10.9.2020 klo 12:20. Ei nopealiikkeinen. Mato on kuvassa vessapaperiarkin päällä, joten siitä ilmenee mittakaava. Mikä mato mahtaa olla kyseessä? Onko haitallinen esimerkiksi elintarvikkeille, rakenteille tai tekstiileille?

  Katso vastaus...

 • Markus Kankare
  Mikä on tämä eläin?

  Julkaistu: 14.09.20, Kategoria:

  9.9.2020 löysin sameavetisestä virtaavasta purosta Espoosta tämän. Epäilin joksikin punkiksi. Pituus noin 1 mm. kuvat otettu mikroskoopilla, ensimmäinen tarkempi, mutta värit menevät väärin. Toinen kuva epätarkka, mutta oikean värinen.
  Laji on nopea uimari.

  Katso vastaus...

 • Peter Risberg
  Hämähäkin tunnistaminen

  Julkaistu: 14.09.20, Kategoria:

  Eilen illalla ilmestyi hämähäkki ulko-ovelle noin1.8 metrin korkeuteen. Otus oli suuruudelta miehen peukalon pään kokoinen, eli kroppa ja pää noin 15-20mm pituudeltaan ja leveydeltään noin 13mm + jalat päälle! Se ei liikkunut eikä karanut, vaikka olin lähellä. Kuten kuvassa näkyy, sillä oli valkoinen viiva, mutta ei näyttänyt ristiltä? Väri on noin kellertävä oranssi. Yksi kuva löytyi netistä, joka vois olla vastaava laji, mutta ei mitään muuta tietoo. Paikka on Vaasa ja aika 10.9 noin puoleen öin!

  Katso vastaus...

 • Outo hyönteinen

  Julkaistu: 14.09.20, Kategoria:

  Eilen talomme seinään lensi hyönteinen joka oli n. 7 cm pitkä ja sillä oli hyvin silmiinpistävän keltaiset, lyhyet jalat. Muuten se oli musta. Ruumis oli tasapaksu, n. sentin paksuinen. Takaruumiissa oli lyhyt piikki ja siivet olivat pitkät ja kapeat. Lentäessään se piti kovaa pörinää. Kuvaa en valitettavasti ehtinyt ottaa, kun se alkoi “hyökkäilemään” kohti. Sain huitaista sitä pari kertaa ja sitten se lensi metsään. Asumme “maalla” Vehmersalmella.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco