Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Markku A. Huttunen

Emeritusintendentti Markku A. Huttunen Itä-Suomen Yliopistosta vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin.

 • Soile Jokinen
  Minkä toukka

  Julkaistu: 17.08.20, Kategoria:

  Näin upeasti poseerasi toukka 18.7. Lappeenrannan Kivisalmessa. Onko perhosen toukka? Löysin sen koivunjuuriheinikosta. Nyt se on elokuunliljan juuressa, pitäisikö se siirtää parempaan paikkaan? Mihin? Harmittaa, jos lintu nappaa!

  Katso vastaus...

 • Tapio Pekkinen
  Mikä jäärä?

  Julkaistu: 17.08.20, Kategoria:

  Onko kyseessä idänräätäli? Paikka Simpele 6.7 pihamaalla.

  Katso vastaus...

 • Anu Lahtinen
  Mikä ötökkä

  Julkaistu: 17.08.20, Kategoria:

  Mikähän mahtaa olla tämä ötökkä? Se tuli esiin sisätiloissa olevan hyllyn alta, kun olin siivoamassa. Se vipelsi kovaa vauhtia lattialla enkä löytänyt lajikumppaneita. Minua mietityttää onko se jokin tuholainen vai vain joku harmiton sisälle eksynyt yksilö.

  Katso vastaus...

 • Erkki Kaukoniemi
  Minkä toukka

  Julkaistu: 17.08.20, Kategoria:

  Ruovesi Siltasaari 17.7 2020. Puutarhapenkin jalan alta, kun siirrettiin.

  Katso vastaus...

 • Elisa
  Ötökkä sängyssä

  Julkaistu: 14.08.20, Kategoria:

  Hei! Mikähän tämä lienee? Löytyi sängystä rivitalossa – säikähdin sitä ja yritin liiskata, mutta jokaisen yrityksen jälkeen ötökkä vain jatkoi matkaa. Se on siis joko todella kovakuorinen tai muuten vain mahdoton tappaa.

  Kokoa tasan 3mm, väri tummanruskea tai musta. Jostain syystä sillä oli melkein ruumiin mittainen keltainen piikki takamuksessa (piikki hävisi käsitellessäni sitä). Lutikka ei varmaan ole kyseessä sillä tämä ei haise?

  Ensimmäinen kuva vatsapuolelta, toinen selästä.

  Katso vastaus...

 • Heikki Hämäläinen
  Torakka

  Julkaistu: 13.08.20, Kategoria:

  Huomasin Oulun Etu-Lyötyssä uudehkon toimistorakennuksemme ikkunan sisällä kuvien kaltaisen hyönteisen. Pituus noin 2cm. Hyönteinen ei liiku kovin nopeaa ikkunan sisällä. Havainnon tein 4.8. klo 10:00. Voisikohan olla kyseessä torakka? Pahoittelut kuvista, eivät ole kovin hyviä.

  Katso vastaus...

 • Jonna
  Tunnistatteko?

  Julkaistu: 13.08.20, Kategoria:

  Hei! Toivon sydämeni pohjasta, että vastaisitte kysymykseeni. Eli löysin viikko sitten kotini makuuhuoneesta pikkuruisen ötökän. Väriltään se oli ruskeahko, ja mielestäni se oli ”pörröinen” tai sitten paljon jalkoja. Raitojakin havaitsin.

  Viikko myöhemmin, tänään löysin keittiöstä samanlaisen, mutta isomman. Pörröisyys helposti havaittavissa, saman värinen (ruskea, punertava, raidallinen). Ei ollut mahdottoman ”pitkula”. Liitteenä pari epäselvää kuvaa.. Tosi vaikea saada kuva pienestä ötökästä puhelimella.

  Olen ollut viikon kauhuissani että onko se lude, mutta uskoisin että ei. Pari kummallista puremajälkeä on jaloissa, en tiedä liittyvätkö toisiinsa. Olen nukkunut kaksipuolisen teipin ympäröimänä viikon ja viimein sain kuvan ötökästä! Osaako kukaan tunnistaa?

  Katso vastaus...

 • Juulia Huttunen
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 12.08.20, Kategoria:

  Hyönteinen löytyi parvekkeelta Turusta alkuillasta. Kyseisessä paikassa oli ollut tavaroita, jotka olivat edellisenä päivänä tuotu Turun Saariston mökiltä, Paraisilta. Tavarat siis olivat yhden yön olleet Saaristossa, joten hyönteinen mahdollisesti sieltä peräisin. Hyönteisellä 6 jalkaa.

  Katso vastaus...

 • Jeanette Nieminen
  Ötökkä joka puree

  Julkaistu: 12.08.20, Kategoria:

  Mikä tämä ötökkä voi olla, löytyi yht äkkiä sängystä, puri kaksi kertaa kylkeen. On voinut kulkeutua koiran mukana sänkyyn.

  Katso vastaus...

 • Vesihämähäkki

  Julkaistu: 2.08.20, Kategoria:

  Jätekatoksemme sisäpuolella seinässä oli suuri musta hämähäkki. En ole ikinä nähnyt niin isoa. Arviolta 4 cm, ruumis varmaan pari senttiä ja jalat toisen mokoman. Säikähdin tosi paljon. Etsin netistä kuvia ja vesihämähäkki näyttää samanlaiselta. Voiko se olla vesihämähäkki? Järvi on katoksesta noin 10 m päässä. Hain puhelimen ottaakseni kuvan, mutta otus oli hävinnyt.

  Katso vastaus...

uudemmat |

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco