Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Per-Olof Wickman

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

 • Outi Nortamo-Kärhä
  Mikä perhonen?

  Julkaistu: 17.10.20, Kategoria:

  Havainto 15.6. Rovaniemellä päiväsaikaan. Hitaasti lenteleviä pienikokoisia perhosia juuri ennen sateen alkua. Vaaleanvihreitä , kuten kuvasta näkyy.

  Katso vastaus...

 • Nimim. rakentaja
  Hyönteisen tunnistaminen

  Julkaistu: 15.10.20, Kategoria:

  Kuvasin hyönteisen, jota en tunnista. Olen löytänyt näitä sekä sisältä, että ulkoa keskeneräisessä hirsimökissämme Padasjoella Päijänteen rannalla. Noin 5 mm pitkä, lentää, mutta ei kovin hyvin. Onko haitallinen? Kuva otettu 24.5. 2020.

  Katso vastaus...

 • Kirsi Sundberg
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 15.10.20, Kategoria:

  Olen etsinyt kirjoista ja ötökkätieto.fi sivulta tietoa kuvissa olevasta ötökästä. Mikä on tämä upea kullankimaltava pitkätuntosarvinen ötökkä? Otin kuvat Lohjalla 3.5.2020 iltapäivällä.

  Katso vastaus...

 • Petri Ilmajoelta
  Kuka lienee?

  Julkaistu: 14.10.20, Kategoria:

  ​Liitteenä kuva, jonka nappasin eilen illalla takapihan terassilla. Melko kookas, koko lähes 2 cm.

  Katso vastaus...

 • Pekka Rintala
  Kysymys hyönteisestä

  Julkaistu: 13.10.20, Kategoria:

  Mikä hyönteinen mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Hilla Marttila-Tornio
  Suuri hämähäkki ulko-ovessa

  Julkaistu: 13.10.20, Kategoria:

  Mikä on tämä suuri hämähäkki, joka ikään kuin pyrki sisään ovestamme 25.5.2020 puolen päivän tienoilla? Asumme Jäälissä Oulun alueella.

  Katso vastaus...

 • Marko Hiltunen
  Mikä hyönteinen

  Julkaistu: 9.10.20, Kategoria:

  Osaatteko auttaa tunnistamaan tämän hyönteisen? Niitä on muutama näkynyt meidän kerrostaloasunnon lasitetulla parvekkeella viime aikoina. Asumme Helsingissä. Kiitos etukäteen!

  Katso vastaus...

 • Pertti Runolinna
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 2.10.20, Kategoria:

  Mikä ötökkä, kylmissä ullakolla ja varastossa, usein isoja määriä papereissa?

  Katso vastaus...

 • Teija Pohjanvesi
  Vihreä kovakuoriainen

  Julkaistu: 2.10.20, Kategoria:

  Kaunis vihreä kovakuoriainen, jossa vaaleita pilkkuja.

  Tämä kovakuoriainen osui kamerani ulottuville Syötteellä tänään. Tällä on kuusi vaaleaa pilkkua ja lisäksi kaksi puolikuun muotoista molemmilla kyljillä. Muutamia kuvia eri kuvakulmista ehdin saada, ennen kuin se pörräsi tiehensä. Olisi mukava tietää tämän suomenkielinen nimi. Kooltaan tämä otus on tukkimiehentäin luokkaa.

  Kuvasin iso-Syötteen etelärinteellä, mistä olen aiempina vuosina löytänyt monenlaisia jääriä. Onkohan tämäkin jokin jäärä?

  Katso vastaus...

 • Nimim. Pekka Puistolasta
  Kummallisen hyönteisen tunnistaminen

  Julkaistu: 1.10.20, Kategoria:

  Olen tavannut oheisten kuvien kaltaisen hyönteisen muutaman kerran viimeisen 3-4 vuoden aikana – syksyisin (elo-syyskuussa). Jokaisella kerralla hyönteinen on kököttänyt autotallin ovessa (noin metrin puolentoista korkeudella maasta) liikkumatta (en ole nähnyt hyönteisen liikkuvan ollenkaan).

  Asun Helsingissä Puistolassa omakotialueella ja kuvan autotallin oven pinta on harmaaksi maalattua kiiltävää peltiä, josta mainittu ruskeansävyinen noin 1,5 cm kokoinen hyönteinen on helppo havaita. Tyypillisimmin olen havainnut sen illalla (kun on jo hämärtynyt), mutta tänään keskiviikkona 26.8.2020 se oli näkyvissä keskellä päivää.

  Yritin etsiä tätä hyönteistä Suomen hyönteiset lahkojen tunnistusoppaasta, mutta en löytänyt vastaavuutta. Olisi mukavaa kuulla, onko kyseessä yleinen hyönteinen ja ehkä jopa jotain sen elintavoista.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat