Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Per-Olof Wickman

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

 • Kuva: Matti Purho
  Mitä toukkia?

  Julkaistu: 15.06.11, Kategoria:

  Mikähän mahtaa olla näiden toukkien lopullinen muoto ? ”Pesän” koko n. 10×10 cm, päällä olevat toukat n. 2 cm pitkiä. Toukat olivat melko vikkeliä, ja tekivät välillä eturuumillaan erittäin nopeaa sivuttaisliikettä.

  Kuvauspaikka Kaakkois-Suomessa, n. 10 vuotta vanhan avohakkuun keskellä, ”pesä” koivuntaimen oksilla n. 70 cm korkeudella.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Katriina Mukkala
  Mikä perhonen?

  Julkaistu: 15.06.11, Kategoria:

  Tämä perhonen on esiintynyt muutaman viime päivän ajan erittäin runsaslukuisena pihapiirissämme Sallan Isossahalmeessa. Kiinnostaisi tietää mikä perhonen on kyseessä. Siipien kärki väli on noin 3,5 cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jan W. Ahlfors
  Kukamikä pieni?

  Julkaistu: 25.05.11, Kategoria:

  Tässäpä pieni yllättäjä 25.04. Husö’ssä, näyttää aika tuntemattomalta. En tiedä tällaista aikuistalvehtijaa.

  Katso vastaus...

 • Neitoperhosen talvehtiminen

  Julkaistu: 25.05.11, Kategoria:

  24. huhtikuuta lenteli neitoperhosia Lapuan Simpsiöllä. Olivatko ne Suomessa talvehtineita?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Katja Lehtola
  Mikä perhonen?

  Julkaistu: 17.05.11, Kategoria:

  Tapasin liitteenä olevan kuvan perhosen viime kesänä Jepuan tienoilla, lammen rannalla. Itselle niin outo, että haluaisin tietää mikä ja mistä moinen saapunut tänne? Onko kuinka yleinen jne? Kuva on huonolaatuinen, kun piti kännykkäkameralla tsuumata että sai edes jonkinlaisen kuvan. Väritys on uskomattoman kaunis, syvän ruskeaviininpunainen, keltaiset reunat ja nuo upeat sähkönsiniset pallot reunassa.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Katri P.
  Mikä perhonen?

  Julkaistu: 17.05.11, Kategoria:

  Heinäkuussa 2010 näin takapihallani minulle tuntemattoman perhosen, josta sain otettua kuvankin. Yritin etsiä perhosen nimeä eri perhoskirjoista mutta tuloksetta. Ainoa hieman edes kyseistä perhosta muistuttava perhonen oli verkkoperhonen, mutta kyseessä ei kuitenkaan ollut tämä laji. Perhonen oli kooltaan kolme-neljä cm, pienempi kuitenkin kuin tavalliset päiväperhoset, kuten esimerkiksi nokkosperhonen.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Elise
  Yökkönen

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä yökkönen tämä liitteessä esiintyvä on?

  Katso vastaus...

 • Vihreä perhonen

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä on täysin vihreä perhonen, jonka siipikärkien väli on n. 4,5 cm? Sen ylä- ja alasiivet niin ylä- kuin alapuolelta täysin lehtivihreät. Hentoja vaaleita raitakuvioita kahdessa kerroksessa erottuu siivistä. Myös sen vartalo on vihreä. Siipien muoto kuin päiväperhosilla esim kuin Apollo. Tavattu 12.7. Ruokolahdella.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Kimple
  Mikä iso yökkönen?

  Julkaistu: 10.11.10, Kategoria:

  Elokuussa olimme kaverin mökillä Virojoella lähellä itärajaa ja yöllä lenteli kuvan perhonen. Siipien kärkiväli oli ainakin 100 mm . En ole aiemmin vastaavan kokoista perhosta Suomessa nähnyt. Mikä mahtaa olla tämä perhonen, onko tullut rajantakaa vai kauempaakin?

  Katso vastaus...

 • Mikä perhonen olohuoneessa?

  Julkaistu: 26.08.09, Kategoria:

  Kävin Luontoportin sivuilla ja etsin toukokuussa olohuoneeseeni
  eksynyttä perhosta. Liitteenä on sen kuva. En mielestäni löytänyt sitä perhosvalikoimastanne. Perhonen oli pieni, parisenttinen. Mikähän lienee?

  Katso vastaus...

uudemmat |