Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Seppo Parkkinen

Tietokirjailija, biologi ja toimittaja Seppo Parkkinen vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin. Hän on toimittanut LuontoPortille kimalaisten lajikuvaukset ja kääntänyt suomeksi nisäkkäiden lajitekstit.

 • Kuva: Maria Löytty
  Ötökkä

  Julkaistu: 9.07.13, Kategoria:

  Tämä kuva on otettu omalla kännykkäkameralla. Kyseinen “ötökkä” löytyi talomme sisältä ikkunasta. Mikä tämä mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Veera
  Mikä hyönteinen ikkunalasissa?

  Julkaistu: 27.06.13, Kategoria:

  Mikähän hyönteinen tämä on? Pelkän ruumiin pituus lähes 3 cm (siis ilman jalkoja), ilmaantui ikkunalasiin pihan lämpimimmällä paikalla, lämpötila ainakin 25 astetta. Piha on aivan järven rannassa, mutta ei syrjässä muusta asutuksesta. Havainto tehty Oulussa 8.6 hieman ennen seitsemää illalla. Kuvat otettu itse.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Päivi Svala
  Mikähän tämä kuoriainen on?

  Julkaistu: 12.06.13, Kategoria:

  Mikähän tämä iso ötökkä on? Näitä löytyy kesäisin automme takakontin “reunalta”, kun avaa takakontin luukun. Yleensä nämä ovat kuolleita, mutta tänään löytyi kaksi elävääkin!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Rene
  Hyönteinen

  Julkaistu: 12.06.13, Kategoria:

  Mistä lajista kysymys? Tapasin tällaisen kuivahkossa kangasmetsässä Hausjärvellä ja jäi itseä askarruttamaan mistä mönkiäisestä on kysymys. Useampi yksilö oli liikkeellä samainaikaisesti noin 19:00 aikoihin, tuntia myöhemmin olivat kaikki kadonneet piiloihinsa.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Katja Vesa
  Tuhansia kuolleita valkoisia toukkia nurmikolla

  Julkaistu: 22.05.13, Kategoria:

  Löysimme eilen omakotitalomme pihanurmelta Maskussa tuhansia kuolleita (vain pari elävää näin lumen päällä) valkoisia toukkia. Pituus noin 1–1,5 cm. Osaattekohan sanoa mistä kummasta mahtaa olla kyse? Nurmikko on vielä pohjasta jäässä ja oli myös melko vetinen.

  Katso vastaus...

 • Ampiaisyhdyskunnan saapuminen keväisin

  Julkaistu: 15.05.13, Kategoria:

  Tonttimme reuna-alueelle tulee joka vuosi keväisin satoja ampiaisten tapaisia hyönteisiä. Ne tekevät onkaloita hiekkapitoiseen maahan, mutta nämä onkalot eivät ole kuin muutamia senttejä syviä eivätkä johda isompiin onkaloihin. Niitä esiintyy eniten toukokuussa ja sitten ne hiljakselleen vähenevät piha-alueelta kesän edetessä. Hyönteiset kuhisevat nurmikolla, mutta eivät ole mitenkään hyökkäävän oloisia. Keväällä ne ovat väriltään mustia ja loppukesästä niissä näkyy mielestäni myös vähän keltaista, pistin on takaruumiissa. Onko kyseessä mahdollisesti maa-ampiaislaji, vaikka mitään pesää ei ole löytynyt? Onko keinoja vähentää hyönteisten viihtyvyyttä pihassamme nyt kun perheessämme on myös lapsia?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mirka
  Mikä kuoriainen?

  Julkaistu: 12.03.13, Kategoria:

  Mikä kuvan kuoriainen mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Kirsi Uusitalo
  Pikku ötökät

  Julkaistu: 27.02.13, Kategoria:

  Mökkimme sijaitsee meren rannalla Kokkolassa ja kesäisin laiturilla lentelee isoissa parvissa tuhatmäärin pienen pieniä kärpäsiä. Kaadoimme nyt helmikuussa kuusia rannasta ja kohta lumihanki pölisi tällaisia eläviä, 2-3 mm mittaisia pikku ötököitä. Tulivatko kuusien mukana alas, ovatko noiden kesäkärpästen toukkia, vai mitä? Siipiä näillä ei kylläkään ollut, hyppelehtivät hangella kuin pikku kirput.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Eero Halonen
  Outo hyönteinen

  Julkaistu: 21.02.13, Kategoria:

  Mikä kuvissa oleva perhonen/hyönteinen on? Kuvat on otettu Ivalosta läheltä Venäjän rajaa. Yritin joka puolelta etsiä lajiselvitystystä mut en löytänyt mistään johtolankaa. Onko kyseessä jokin harvinainen vai ihan yleinen laji kysymyksessä? Kesäkuun alku 2012 Nanguvuono, Ivalo.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marja Palonen
  Ötökkäkysymys

  Julkaistu: 14.02.13, Kategoria:

  Tämä iloisen värinen ötökkä vietti aikaansa terassillamme viime elokuussa sähköisen mehumaijan vastuksen päällä. Mikähän mahtaa olla nimeltään?

  Katso vastaus...

uudemmat |