Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kysymysarkisto: Sienet

 • Kuva: Ritva Jokila
  Outo sieni

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Meillä kasvaa tällaista sientä ympäri tonttia. Se on aika rapsakka ja tuoksu on aika pähkinäinen, miellyttävä. Olen usein luullut, että siilihän se siinä. Eli pienehkön siilen kokoiseksi kasvavat. Olen turhaan yrtttänyt sienikirjoista hakea ja olisi kiva tietää, että mikä sieni on kyseessä. Meidän tontilla kasvaa pääasiassa havupuita.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Elina Kannari
  Kysymys sienistä

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Mitä ovat nämä hyvin erikoiset sienet, joihin törmäsin ollessani sienimetsällä Lounais-Suomessa, Perniössa. Sienet olivat nousseet rahkasammaleisesta kosteasta maaperästä. Pisimmät kuvan sienistä olivat noin 30-35cm pitkiä. Todella hienoja metsän kaunistuksia!

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Marja Lampela
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Eurajoen vanhoilla hiekkakuopilla kasvaa kolme tälläistä sientä, mikä laji mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Maija Huoponen
  Tryffeli vai maahikas?

  Julkaistu: 21.09.11, Kategoria:

  Löysimme kuvan “pampuloita” kompostia kuokkiessamme. Vitsailimme tryffelilöydöstä, vaikka meillä ei ollut tietoakaan tryffelien ulkonäöstä. Nettikuvien perusteella nämä todentotta muistuttavat enemmän tryffeliä kuin maahikasta, mutta näiden haju on hyvin mieto, kun taas tryffelien sanotaan tuoksuvan voimakkaasti. Nämä tuoksuvat vain mullalle tai miedosti homejuustolle. Uskaltauduimme maistamaan pienen palan raakaa pompulaa (olemme vielä hengissä :) ) ja maku muistuttaa pähkinää… ei mitenkään erikoinen tai vahva maku. Mitä mahdoimme löytää? Kuvassa olevan kolikon edessä on kuvattuna halkaistu pompula. Se on sisältä liilahtavan ruskea. Kompostimme sijaitsee metsäisessä pihapiirissä, jossa kasvaa kuusia, mäntyjä ja koivuja. Kompostiin on kompostoitu lehtipuiden lehtiä ja puutarhajätettä useiden vuosien ajan.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Kirsi Tuominen
  Orrainpolun ilmestys

  Julkaistu: 20.09.11, Kategoria:

  Olin vaellusreitillä Savitaipaleella Orrainpolulla 30.7. Vastaan tuli polun vieressä rykelmä omituisen näköisiä kasveja tai sieniä. Niitä oli yhteensä noin kymmenkunta, ehkä hiukan vähemmän. Otin yhden maasta. Se oli kovaa materiaalia. “Jalan” väritys oli oranssi. “Lakki” oli rypyliäinen, väriltään vaalean oranssi. Osaisiko joku kertoa, mikä tämä ihmeellisen näköinen ilmestys oikein on?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Hannele Kilpeläinen
  Mitä sieniä?

  Julkaistu: 20.09.11, Kategoria:

  Mitä sieniä lienee kuvissa? Kuvattu Nivalassa.

  Katso vastaus...

 • Metsän peikko?

  Julkaistu: 29.09.09, Kategoria:

  Löysin kuvassa näkyvän eliön vanhasta lehdosta, mikähän se on?

  Katso vastaus...

uudemmat |