Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kysymysarkisto

 • Kuva: Matti Mäkinen
  Mikä saariston kasvi?

  Julkaistu: 2.08.10, Kategoria:

  Koetin hakea kyseistä kasvia LuontoPortin kautta onnistumatta. Mutta onnistuisiko kuvatunnistus. Kasvi oli saaren länsirannalla saaristossa. Kuvattu 25.6.2010. Eli mikä kasvi on kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Per-Olof Moberg
  Tunnistustehtävä

  Julkaistu: 27.07.10, Kategoria:

  Olen Otavan värikasvion ja LuontoPortin nettitunnistuksen avulla koettanut selvittää oheisen kasvin nimeä. Aikanaan keräsin ne 80 oppikoulussa, mutta tällaista en muista nähneeni Helsingin seudulla 1960-luvulla.

  Pyytäisin siis ystävällisesti tunnistamaan ohessa olevan kasvin. Niitä oli Punkaharjulla kukassa 14.6.2010 tien varressa harjutiellä vaikka kuinka paljon. Se ei ole mielestäni peltovirvilä, jota ystävä jo ehdotti. Mieleen tulee jotenkin hiirenvirna tms – mutta siis valkoisena ja isompikukkaisena. Onko tuo jotain ns. huulikukkaisia? Ottamani kuva kertonee asiantuntijalle helposti mistä kasvista on kysymys. Korkeus on toistakymmentä senttimetriä ja kasvaa ryhmissä laikuittain. Onko kysymyksessä edes suomalaiseen luontoon kuuluva kasvi, vai liekö aikanaan Venäjältä hevosten heinäkuormissa levinnyt – tai peräti puutarhasta karannut. Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jari Rajala
  Hämähäkkikysymys

  Julkaistu: 27.07.10, Kategoria:

  Löysin tuollaisen hämähäkin meidän terassilta kiipeilemästä ja ajattelin kysyä mikä kyseisen hämähäkin lajike mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Pirjo Toivonen
  Mikä kellomainen kukka

  Julkaistu: 27.07.10, Kategoria:

  Hei! Pihalle on ilmestynyt outo kukka. Mikä laji on? Näyttää tosi kauniilta. Vain tämä yksi kasvi ja viisi kellomaista kukkaa, hennon vaaleanpunaiset. Mahtaako kukkia ensi kesänä?

  Katso vastaus...

 • Ulpukka, kuva Jouko Lehmuskallio
  Lummekasvien myrkyllisyys

  Julkaistu: 27.07.10, Kategoria:

  Hei, kiitos todella hienoista kasvitiedoista! Haluaisin kysyä miten lummekasvit ovat myrkyllisiä, iholle joutuessaan vai syötynä?

  Katso vastaus...

 • Pukinparta, kuva: TH
  Mikä keltakukkainen kasvi?

  Julkaistu: 16.06.10, Kategoria:

  Kasvi ilmaantui pihalle aikaisin keväällä 2010 ja kukkii keltaisilla kukilla aina kun aurinko ei paista, auringolla kukka menee suppuun. Kukat auki aamulla aikaisin ja illalla kun aurinko on siirtynyt, niin ettei enää paista pihalle. Pilvisenä päivänä kukat auki.

  Katso vastaus...

 • Varis käyttäytyy oudosti

  Julkaistu: 15.06.10, Kategoria:

  Omakotitalomme pihalla on kahden vuorokauden ajan riehunut varsin oudosti käyttäytyvä varis. Pihan ja lähialueen muu linnusto on selvästi hälytystilassa. Aamuyöstä varis tunkeutuu ikkunalaudalle ja koputtelee ikkunaa, heittelee pienet kukkaruukut ja parvekekasvien mullat ympäriinsä. Välillä varis vaihtaa talon puolta ja koputtelee yhden (saman) makuuhuoneen ikkunaan ja sotkee ulosteillaan. Varis lähtee karkuun, kun ihminen tulee paikalle ja avaa ikkunan, mutta ikkunan läpi ei välitä ihmisenkään läsnäolosta. Lentää pois, mutta palaa hetken kuluttua samoihin puuhiin. Puuha on niin kovaäänistä, etta kahden yön unet on jo menetetty. Mistähän voisi olla kysymys ja miten tästä ”riesasta” pääsisi eroon?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Heidi Kervinen
  Mikä pensas?

  Julkaistu: 10.06.10, Kategoria:

  Hei! Saisinko nimen kuvassa olevalle pensaalle? Kasvaa Itä-Suomessa.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marjut Eskolainen
  Mikä otus?

  Julkaistu: 10.06.10, Kategoria:

  Tervehdys !

  Kiinnostaisi tietää mikä “otus” kyseessä. Kuva on otettu 7.6.2010.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mirja Huttunen
  Mikä pörriäinen

  Julkaistu: 2.06.10, Kategoria:

  Mökin terassilla (Salahmilla, n.32km Oulun suuntaan Iisalmesta) oli viikolla 20 outo mehiläistä muistuttava hyönteinen, joka oli väritykseltään tumma, mutta selässä kellertävä pyöreähkö pallokuvio, siivet läpikuultavat kellertävät – riippui siitä miten niihin valo kävi, väri oli myös sinertävä.

  Sain otettua pörriäisestä pari suht hyvin onnistunutta kuvaa. Tuntosarvet olivat pitkät ja niiden kärki oli punertava, samoin jalkojen alapää. Koskaan aiemmin en ole moista tavannut. Mikähän olisi mahdollisesti kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää.

  Katso vastaus...

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco