Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Mikko Saarela

Muusikko, biologi, opettaja. Mikko vastasi lukijoiden lähettämiin kala-aiheisiin kysymyksiin ja oli avainasemassa LuontoPortin kalaosion kehityksessä.

 • Kuvat: Janika Pasma
  Eliö vedessä

  Julkaistu: 20.08.13, Kategoria:

  Olimme eilen illalla kalastamassa Muonionjoessa, Kolarissa harreja. Saimme kuin saimmekin huonosta syönnistä huolimatta pari harria, jotka olivat kyllä alamittaisia noin 20 cm kokoisia, mutta yhden harrin mukana tuli kuvissa näkyvä eliö. Eliö oli harrin silmässä kiinni. Vähän aikaa kuvasimme ja ihmettelimme eliötä ja sitten päästimme senkin takaisin jokeen. Mistä ihmeestä on siis kyse? Aika eriskummallisen näköinen se on. Sillä näkyisi olevan edessä kaksi silmää, litteä niin kuin kampela ja hieman limainen. Paremmin en oikein osaa sitä kuvata.

  Katso vastaus...

 • Särki, säyne, vimpa ja lahna. Kuva: Tapani Tavast
  Neljä särkikalaa

  Julkaistu: 25.09.12, Kategoria:

  Kokeilin joko alkaisi siikaa tulla, mutta ei tullut kun tämmöisiä. Mielestäni ylin on särki, kolmas on vimpa ja alin on lahna. Mutta mikä on toiseksi ylin? Ei kai se ole sorva?

  Katso vastaus...

 • Hyppivät kalat

  Julkaistu: 22.08.12, Kategoria:

  Miksi kalat hyppelevät? Mökin merenrantalahdessa hyppelee kaloja heinä elokuussa iltaisin klo n. 19.30-21.30. Kalat ovat pieniä n. 5-15 cm, ilmeisesti poikasia.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Matti Järvinen
  Madot lahnassa

  Julkaistu: 5.06.12, Kategoria:

  Mitä ovat nämä lahnasta löytyneet matoset?

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimimerkki Snipparvägfiskaren
  Mysteerikala

  Julkaistu: 25.05.11, Kategoria:

  Sain oheisen kalan, runsaan vaaksan mittainen (n. 25 cm) Porvoonjokisuistosta tai jo merenlahdelta (saattaa olla murtovesialuetta kun merivesi alhaalla), Orrbyfjärdeniltä pääsiäisenä.

  Kalan tunnistamisessa ongelmana rasvaevä, joka ei kuvassa hyvin näy, mutta varmasti on siinä, alaleuka ulompi ja isot hampaat. Viittaa lohikaloihin, mutta voiko olla nuori lohi, kirjolohi tai mikä olisi . Väritys oli kovin vaalea, ei punertavuutta. Kalaa ei ole, vain pari kuvaa.

  Katso vastaus...

 • Hauen koko

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Kuinka pitkä täysikokoinen hauki on?

  Katso vastaus...

 • 1
 • 2

uudemmat |