Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kysymysarkisto

 • Nimimerkki Ihmettelevä
  Mikä tämä toukka on?

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Kuva on hiukan huono, mutta toukka siis on pieni, niitä on ollut ruokapöytämme tienoilla (kaksi kertaa löytynyt yhtäkkiä läppärin näppikseltä, kerran läppärin näytön päältä ja kerran ruokailuryhmän tuolin selustalta ryömimästä). Koko n. 0,5-1,5 cm, vaalea väriltään ja punainen pää. Ne kaksi kertaa, kun ne ovat löytyneet näppikseltä, ne ovat vain jostakin yhtäkkiä “ropsahtaneet” siihen.

  Meillä syödään paljon salaatteja, joten ensimmäinen ajatus olisi, että nämä olisivat eksyneet salaattipussista tänne. Hyvin eläväisiä ovat. Näitä on nähty nyt yhteensä neljä vähän yli viikon sisällä.

  Havainnot Turussa, keskellä päivää, sisätiloissa. Kuva ohessa. Kiitos etukäteen tunnistamisesta!

  Katso vastaus...

 • Vilpula Vilpula
  Pieniä ötököitä

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Mitähän lienee nämä pienet öttiäiset, kun ilmestyy joka yö keittiön työtasolle ikkunan eteen useita? Kuolleita tuntuvat olevan suurin osa, mutta jokunen liikkuu.

  Kuvassa on nuppineulan pää verrokkina koolle, eli tosi pieniä ovat kyseiset kaverit.

  Katso vastaus...

 • Ötökän pesä

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Löysin makuuhuoneesta lipaston päällä olevan onton keraamisen joutsenen sisältä ötökän/hämähäkin pesän. Joutsenen sisälle olen laittanut kangaskukkia ja pienet pattereilla toimivat tuikut. Ensin luulin kukkien muovivarsissa olevan valkoista hometta tai pumpulia. Kun nostin kukkia ylemmäksi paljastui valkoisten rihmojen (n. 10 cm) päissä roikkuvat herneen kokoiset valkoiset kuin lumipallot pienoiskoossa, niitä oli n. 20.

  Järkytyin näkemästäni, jonka johdosta valokuva jäi ottamatta. Tungin koko helahoidon roskapussiin ja ulos kodistani. Nyt mieltäni on jäänyt vaivaamaan mikä ötökkä oli kyseessä ja poistinko sen pesän mukana vai jäikö se kotiini ja tekee mahdollisesti uuden pesän jonnekin. Olisiko voinut tulla kesäkuussa ostamieni viherkasvien mukana? Paikka on Kaakkois-Suomessa. Asun kerrostalossa.

  Katso vastaus...

 • Tuomo Pitkänen
  Mikä hämähäkki

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Muutaman vuoden takainen kuva. Kiinnostaisi tietää hämähäkin laji. Löytyi rannalta kivikosta.

  Katso vastaus...

 • Essi Niinistö
  Mikä hyönteinen tämä on?

  Julkaistu: 12.08.21, Kategoria:

  Osaisitteko auttaa, mikä hyönteinen tämä on?

  Ostin kukkakaalin sellaisessa kelmussa/muovipakkauksessa. Kun poistin pakkauksen ja aloin viipaloida sitä, putkahti tämä ötökkä esiin. Oli liikumatta hetken ja ensin ajattelin, että se on kuollut. Pian alkoi kuitenkin heilutella sarvia ja hyppäsi lattialle. Onko haitallinen, likainen? Onko normaalia, että kukkakaalissa on näin iso elävä ötökkä, joka päätyy leikkuulaudalle asti?

  Katso vastaus...

 • Viherpeippo, kuva: Jari Peltomäki
  Viherpeipot ja trikomonoosi

  Julkaistu: 5.08.21, Kategoria:

  Uudistuneen LuontoPortti-sivustomme palauteosio on kerännyt mukavasti palautteita. Olemme saaneet myös jonkin verran erilaisia kysymyksiä. Yksi kysymys koski viherpeippojen havaittua huonoa kuntoa Humppilassa, Kanta-Hämeessä:

  “On huolestuttavaa, kun meidän pihalta on löytynyt jo monta kuollutta viherpeippoa. Vesikuppeja on laitettu useampia, jotka onkin ahkerassa käytössä. Silti pelkään, onko ne kuolleet janoon, vanhuuteen? Onko niillä joku sairaus? Ulkoisia vammoja ei näy. Onko tämä vain meillä, vai onko niitä muuallakin? Joka tapauksessa tämä on huolestuttavaa.”

  Katso vastaus...

 • Nimimerkki Tammikuu
  Hyönteinen kerrostalossa

  Julkaistu: 10.01.21, Kategoria:

  Löysin aamupäivällä kuolleen hyönteisen kerrostalokodissani olleen pahvilaatikon alta. Ohessa kuvia. Mikäköhän tämä on? On n. 6mm pitkä. Minkälaisia jätöksiä jättää jälkeensä ja voiko jättää niitä sänkyyn? Kiitos jo etukäteen!

  Katso vastaus...

 • Risto Pitkänen
  Mikä puuntuhooja

  Julkaistu: 9.01.21, Kategoria:

  20 cm halkaisijaltaan männyn keskellä noin 20-25 mm elävä toukka. Onko vaarallinen? Mäntyjä oli kaadettu talon tontilta viime kesänä, tulevan rakennuksen paikalta. Rakentaminen alkaa nyt. Oli useampia toukkia.

  Katso vastaus...

 • Sakari Miettinen
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 9.01.21, Kategoria:

  Mikä lintu on syömässä talipalloja ?

  Katso vastaus...

 • Miia Mäntynen
  Kodistani löytynyt hyönteinen

  Julkaistu: 3.01.21, Kategoria:

  Kyseinen hyönteinen jäi pimentoon kovan googlailun jälkeen, joten käännyn nyt teidän puoleen. Liitteenä kaksi kuva ötökästä/hyönteisestä. Mikä tämä mahtaa olla? Näitä löytyi olohuoneen lattialta kolme kappaletta, kaikki olivat selällään ja vaikuttivat joko tokkuraisilta tai huonosti liikkuvilta.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat