Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 17.05.11, Kategoria: Hyönteiset
Tapasin 21.4.2011 kotitaloni terassin kaiteella sangen masentuneen kimalaisen. Kiinnitin huomioni siihen, että se vaikutti “huohottavan”, eikä lähtenyt lentoon vaikka silitin sitä. Nappasin otuksesta muutaman kuvan, ja zoomatessani lähemmäs, huomasin sen kyljessä kummallisia patteja. Onkohan kyseessä jonkinlainen punkki- tai muu syöpäläisongelma?
Julkaistu: 10.11.10, Kategoria: Kasvitiede
Viime kesänä huomasin kielossa kirjavalehtisyyttä, aivan kuin kirjavalehtinen kuunlilja. Samoin tänä kesänä. Mistä lienee kyse. Pihapiirissä on myös kuunliljaa kasvamassa.
Julkaistu: 20.10.10, Kategoria: Kasvitiede
Kiitos mainiosta lajintunnistussivustosta! Kuvat ovat tosi hyviä, mutta pohjanruttojuuren kohdalla ajauduin hämmennyksen tilaan; kasvin lehdet näyttävät olevan joka kuvassa kovin erilaisia, liuskaisia verrattuna muistikuvieni hammaslaitaisuuteen? Vaihteleeko lehtien ulkoasu noin paljon vai mistä on kyse?
Julkaistu: 18.10.10, Kategoria: Kasvitiede
Tämä uskomattoman värikäs puu tai pensas kasvaa kaupunkikalliolla Helsingin Pohjois-Haagassa. Mikä tämä mahtaa olla? Sivustonne kuvista kiiltopajulla näyttää olevan tällaiset suipot lehdet, mutta en ole ihan varma onko tämä muuten samanlainen.
Julkaistu: 15.10.10, Kategoria: Kasvitiede
Keväällä siivottiin lintujen ruokintapaikalta auringonkukansiemenet pois ja niistä alkoi kasvamaan tällainen kasvi. Kukat melkein valkoiset, kukkivat vain pari vuorokautta. Kuihtuneen kukan tilalle tulee pieni pehmeä piikkinen hedelmä joka kasvaessaan isommaksi muuttuu piikeistään kivikovaksi, tällä hetkellä hedelmät kiiwin kokoisia. Kasvi noin metrin korkuinen, voimakastuoksuinen, varsi aivan sileä ja vahvarakenteinen. Avattiin hedelmä ja sen sisällä 4 osaa ja kussakin valtava määrä pieniä, keltaisen värisiä siemeniä.
Julkaistu: 14.10.10, Kategoria: Kasvitiede
Näitä on runsaasti siellä täällä esim. lenkkipolun varrella, kukinto on hyvin pieni, noin 4-6 mm.
Julkaistu: 14.10.10, Kategoria: Hyönteiset
Kuvasin 26.7.2010 oheisen perhosen Kirkkonummella. Netissä esitellyistä perhosista en löydä vastaavaa. Mikä laji on kyseessä? Silmämääräisesti siipien kärkiväli oli 50 mm.
Julkaistu: 14.10.10, Kategoria: Kasvitiede
Tämä kasvi kukki Patvinsuolla Teretin lintutornin pohjoispuolella 29.6.10. Keltainen kukka, jossa kaksi terälehteä niin kuin Mikkihiiren korvat ylöspäin, alapuolen terälehti (-lehdet) muodosti kourun, niin kuin lapsen muovisessa ruokalapussa. Varsi pysty, n. 15 cm. Kukka oli nätkelmämäinen, mutta hernekasvin lehdet puuttui. Mahtoivatko olla peräti ohuet, heinämäiset? Yksilöitä oli paikalla useampi kymmen. Kaikissa kukkivissa oli yksi–kaksi kukkaa.
Julkaistu: 14.10.10, Kategoria: Hyönteiset
Hämeessä, metsän reunassa olevan omakotitalon pihalla iso kuusi alkoi kellastua alaoksistaan kesäkuun loppupuolella. Vähitellen kellastuminen eteni ylöspäin ja neulaset tippuivat. Elokuussa jo lähes koko puu oli osittain tiputtanut neulasensa. Kuvassa 1 näkyy puu syyskuun 19. päivänä. Puun rungossa havaittiin pieniä reikiä kesäkuussa ja puun juurella purua, jonka voisi ajatella syntyneen kyseisten pienten reikien ”poraamisesta”. Kuvassa 2 näkyy kyseisiä reikiä kuvattuna syyskuussa ja kohta josta oletettavasti tikka on poistanut kuorta kaiketi jonkinlaisten toukkien esiin saamiseksi.
Noin 15 metrin etäisyydellä kyseisestä isosta kuusesta on nuorempi kuusi, joka on myös alkanut oireilla siten, että oksien päät kellastuvat ja neulaset tippuvat. Kuvissa 3 ja 4 näkyy kyseinen nuorempi kuusi ja lähikuva sen oksasta.
Nyt haluaisinkin kysyä seuraavaa:
Julkaistu: 11.10.10, Kategoria: Kasvitiede
Kasvoi Kuolanniemellä Venäjällä, Tuuloman tekoaltaan eteläpuolella sijaitsevalla tunturilla. Kuvausajankohta heinäkuun toinen puolisko, kasvupaikka avotunturi n. 800-900 mpy, pienen puron rannalla. Kasvin koko noin 10-15 cm.