Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 5.11.14, Kategoria: Sienet
Tänään kosteassa metsänreunan ruohikossa pienen kuusen juurella kasvoi kaksi valokuvaamaani sientä. Toinen jonka vahingossa potkaisin rikki, oli vielä kuvaamaanikin suurempi.
Yritimme tunnistaa sientä eri lähteiden avulla, mutta vastaus jäi hyvin epävarmaksi. Mielestämme kysessä olisi känsätuhkelo, mutta koska koko oli huomattavan suuri, jäi asia vaivaamaan.
Löytämäni sinet olivat 15 cm ja 18 cm korkeita ja halkaisijaltaan 8 cm ja 10 cm siis huomattavasti suuremmat kuin oppaan antamat mitat. Mittarina kuvissa Lumia puhelin.
Siis mikä sieni on kyseessä?
Julkaistu: 5.11.14, Kategoria: Hyönteiset
Löysin tälläisen oudon luteen. Lude oli Kouvolan Mykrässä tien varrella eräässä kuivassa koiranputkessa.
Julkaistu: 5.11.14, Kategoria: Hyönteiset
Mikähän sudenkorento on kyseessä?
Julkaistu: 5.11.14, Kategoria: Hyönteiset
Mikähän mahtaa olla kysymyksessä? Rantasaunan nurkkia siivoillessa löytyi hieman unisen oloinen siivekäs. Pari kuvaa ohessa. Esiintymispaika: Autti, Yläkemijoki 6.10.2014.
Julkaistu: 29.10.14, Kategoria: Linnut
Ovatko nämä peltosirkkuja? Ne kuuluvat pikkulintuparveen, joka majailee Porvoon Hornhattulassa metsäsaarekkeessa. Linnut aivan ilmeisesti valmistelevat muuttoa. Kuvat on otettu 19.9.2014.
Julkaistu: 29.10.14, Kategoria: Hyönteiset
Mikähän hyönteinen on kyseessä. Löysin sen meidän kylpyhuoneesta. Hyönteisen pituus n. 2 cm.
Julkaistu: 29.10.14, Kategoria: Kasvitiede
Mikä on tämä kaunokki, joka kukkii Lapin syksyssä syyskuun alkupuolella (kuva 10.9.). Kuva on otettu Paatsjoen eteläpuolella Sarmitunturin maastossa. Lajitunnistus ei auttanut, sillä tällä yksilöllä on karvaiset lehdet (ainakin kuvan mukaan).
Julkaistu: 29.10.14, Kategoria: Hyönteiset
Mikä mahtaisi olla kyseessä? Kuvassa hyönteisellä on saaliina kärpänen. Näitä samoja on tullut useampiakin ruokailemaan kärpäsiä katokseemme. Eivät tunnu häiriintyvän herkästi. Saattanee olla toki jokin ilmeinen hyönteislaji, mutta itseltäni on mennyt kyllä täysin ohi.
Julkaistu: 29.10.14, Kategoria: Kalat
Jos katiskassa on muutama ahven syksyllä tai loppukesästä tai talvella saan pilkkiahvenia, niin mistä ulkoisesti voin päätellä, että kumpaa sukupuolta ahven on ?
Kiinnitin huomiota mustaan pisteeseen ison selkäevän takana ja ajattelin, että se voisi olla uroksen merkki. Onko näin?
Julkaistu: 29.10.14, Kategoria: Hyönteiset
Miksi olkikärpäset kerääntyvät syksyisin ikkunoiden väleihin? Houkuttaako lämmin sisäilma tai ehkä jotkin ikkunakarmien materiaalit niitä? Toukkien kerrotaan talvehtivan kasvien korsissa, voiko talon seinustalla kasvava villiviini toimia toukkien talvehtimispaikkana. Jos näin, miksi se vetää vertoja viereiselle heinikolle ja pusikoille?