Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 12.02.13, Kategoria: Hyönteiset
Kuvassa viime kesäkuun 24. päivä saunan eteiseen eksynyt perhonen jota en ole saanut tunnistettua. Pysyttekö sanomaan mikä perhonen on kyseessä. Havaintopaikka on Keminmaassa Kemijokivaressa.
Julkaistu: 22.01.13, Kategoria: Hyönteiset
Ötökkä on kuvattu heinäkuussa Lappeenrannassa.
Julkaistu: 22.01.13, Kategoria: Kasvitiede
Miniappelsiinipuun juurelle kasvoi vieras kasvi. Ajattelin laittaa sen omaan purkkiin kasvamaan, kun se näytti niin mielenkiintoiselta. Yllätykseni oli suuri, kun huomasin ettei sillä ollut omia juuria, vaan se kasvoi appelsiinin alaoksasta, joka oli ollut osittain mullassa.
Siinä pienessä kaarevassa appelsiinin oksassa (kuva) oli kolme terävää okasta. Vieraassa kasvissa niitä ei ollut, ekä myöskään oksia. Olisiko se jokin köynnös?
Tuossa “loisessa” on linnun räpylän tapaiset lehdet 3 lituskaa lehteä, hiukan soikean lehtivarren päässä. Yritän havainnollistaa asian piirroksella, jos se selventäisi. Itse kasvissa ei ole yhtään sivuhaaraa. Kasvi on nyt 28 cm pituinen ja se on kiinni 3 cm pitkässä appelsiinin oksassa.
Irrotin oksan emopuusta vartta myöten ja pistin kasvin vesilasiin, jospa se juurtuisi. Olisiko teillä jotain tietoa, mikä mahtaa olla syynä tähän ilmiöön? En oikein usko, että sitä olisi vartettu siihen taimitarhassa.
Julkaistu: 15.01.13, Kategoria: Kasvitiede
Viime kesänä törmäsin Kuopiossa ojakellukkakasvustoon, jossa yksi kukka oli erikoisen näköinen: terälehdet olivat tavallista suuremmat ja kukka oli jotenkin vuokkomaisen näköinen. Muut kasvuston kukat olivat normaalin, nuokkuvan mallisia. Muistan nähneeni vastaavan ilmiön Helsingissä kymmenen vuotta sitten.
Ojakellukka on käsittääkseni “tavallinen” yksikotinen kasvi, eli kaikkien kukkien pitäisi periaatteessa olla samanlaisia. Minkä sortin mutaatiosta / muuntumasta mahtaa olla kyse? Ja onko kovinkin tavallista?
Julkaistu: 10.01.13, Kategoria: Hyönteiset
Pystyykö oheisesta kuvasta määrittämään sinisiipilajin? Kuva on otettu 9.8.2012, paikkakunta Turku ja elinympäristönä suo. Perhonen on erityisen pienikokoinen (vrt. taustalla olevaan suopursuun). Kiitos!
Julkaistu: 10.01.13, Kategoria: Matelijat ja sammakkoeläimet
Miten saisin sammakon pelastettua, kun se on jäänyt talvehtimaan “lähdealtaani” kiven, muovin ja suodatinkankaan väliin. Sinne vielä virtaa vesi, mutta kun tulee kovemmat ja pitkäaikaisemmat pakkaset se allas jäätyy pohjaa myöten ja vesikin lakkaa virtaamasta, silloinhan se sammakko pakastuu ja kuolee, ymmärtääkseni. Tahtoisin sen pelastaa sillä pidän sammakoista,tämä yksilö on suhtkot pieni, noin 4 cm mittainen. Mitään kellaria ei minulla ole, mihin voisin sen viedä. Tämä on Pudasjärvellä, elikkä pakkasta on varmaan tiedossa.
Julkaistu: 19.12.12, Kategoria: Hyönteiset
Tällainen löytyi kasvin lehdeltä kesällä eteläisellä Karjalan kannaksella. Onko myös jonkun Suomessa tavattavan perhosen toukka?
Julkaistu: 12.12.12, Kategoria: Kasvitiede
Ohessa on kuva kasvista, jonka olen kuvannut Norjassa lähellä Berlevågia, Sandfjordin alueella 17.7.2012. Kasvi kasvoi pienellä kalliohyllyllä yhdessä hapron kanssa. Kasvikirjan avulla olen yrittänyt selvittää lajia, siinä onnistumatta.
Julkaistu: 4.12.12, Kategoria: Hyönteiset
Mitä nämä erakkomehiläiset oikein ovat? Tarhoista karanneita vai jostain tulleita villimehiläisiä? Oppiiko ne uudelle pesälle, jos pellon laitaan tekee pöntön ja vaikka vanhan kimalaiskennon? Elääkö ne todella yksinään yksi yhessä pesässä eikä parvissa/yhdyskunnissa? Ovatko ne uroksia vai naaraita? Onko niillä kuitenkin samat tavat pesän suhteen (emo, kuhnurit, työläiset) kuin tarhamehiläisillä? Tahdon tutkailla erakkomehiläisten hyödyntämistä kasvi-ja puutarhataloudessa, mutta empä ole yhteenkään tutkimusaineistoon törmännyt ja laihalta esitykseni näyttää.
Julkaistu: 28.11.12, Kategoria: Hyönteiset
Mitäköhän ötököitä nämä on?