Lajiesittely

Poimintoja lajisivustoltamme

Löydä oma lempilajisi

Osoitteesta www.luontoportti.fi/suomi löydät satoja muita mielenkiintoisia lajeja: kasveja, lintuja, perhosia, kaloja...

Kevätähtimöä. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kevätähtimöä. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kevättähtimö

Stellaria holostea

Kun valkovuokot ja keltavuokot lopettelevat kukintaansa, usein samoille kasvupaikoille eteläisessä Suomessa tulee kookkaampi kevättähtimö. Se on valkovuokon lailla paikoin hyvin runsas ja näyttävä. Kevättähtimö on suosittu myös puutarhojen koristekasvina.

Kasvi leviää siemenistä, mutta parhaiten se lisääntyy nopeakasvuisen ja haarovan juurakkonsa avulla. Usein se muodostaa komeita laikkukasvustoja metsänreunamille ja lehtomaisille niityille.

Kevättähtimö on alun perin ollut yleinen maamme etelärannikon tammivyöhykkeen, lehtomaisten kasvupaikkojen kasvi. Luontaisesti se on levinnyt Valkeakosken- Tampereen seudulle asti. Ihmisen toimesta sitä on siirtynyt jopa Kainuun korkeudelle saakka, mutta siellä sitä löytyy kuitenkin ainoastaan puistoista ja pihapiireistä. Kevättähtimöä on siirretty koristekasvina runsaasti ja siksi se onkin saanut runsaasti uusia kasvupaikkoja.

Kevättähtimö on Muuramen kunnan nimikkokasvi.

Eija Lehmuskallio

Lähteet
  • LuontoPortti
  • Bo Mosberg, Pohjolan kasvit
  • Hämet-Ahti L., Suominen J., Ulvinen T. & Uotila P. Retkeilykasvio. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki 1998.

Lisää tietoa ja kuvia lajista Suomen luontoa ja lajistoa-sivuilta.

↑ Sivun alkuun