Lajiesittely

Poimintoja lajisivustoltamme

Löydä oma lempilajisi

Osoitteesta www.luontoportti.fi/suomi löydät satoja muita mielenkiintoisia lajeja: kasveja, lintuja, perhosia, kaloja...

Pihasaunio

Vaatimaton jokapaikan kasvi pihasaunio on saanut arvoisensa sijan villiyrttien joukosta miellyttävänä maustekasvina. Lähes jokaiselta pihamaalta voi löytää pihasauniota.

Pihasaunio on alunperin kotoisin Koillis-Aasiasta ja läntisestä Pohjois-Amerikasta tai ainakin jommastakummasta. Eurooppaan pihasaunio on kulkeutunut noin 1800-luvun puolessavälissä. Sitä alettiin viljellä kasvitieteellisissä puutarhoissa uutuuslajina, kunnes se hyvin lyhyellä ajalla ryöstäytyi puutarhureiden käsistä.

Tiettävästi maamme ensimmäinen pihasaunio on kasvanut Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä vuonna 1849, tuolloin kamomillasaunion muunnokseksi nimettynä. Vain vuotta myöhemmin se oli levinnyt jo ainakin Turkuun ja Lappeenrantaan. Koko Suomen pihojen, piennarten ja joutomaiden valloittamiseen kului aikaa alle 100 vuotta.

Keskikesän makuelämyksiä

Kiehauta 1/2 desilitraa hunajaa, 1 dl vettä ja 1 sitruunan mehu. Jäähdytä liemi ja lisää tuoreita mansikoita reilu puoli kiloa. Lisää pari ruokalusikallista pihasaunion kukkia ja lehtiä ja anna maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Eija Lehmuskallio

Lähteet
  • LuontoPortti: Pihasaunio
  • Sami Tallberg, Villiyrtti keittokirja

↑ Sivun alkuun