Made, Lota lota. Kuva: Gösta Sundman, Suomen Kalat (lähde: Kansalliskirjaston kokoelmat)
Made
Lota lota
Made lienee yksi varhaisimmista kaloistamme. Meillä madetta tapaa yleisenä koko maasta aina Lapin perukoita myöten. Madetta esiintyy vähäsuolaisilla murtovesillä ja viileillä sisävesillä, mutta happamissa lampivesissä se ei viihdy.
Mateen ravintoa ovat pohjaeläimet. Vesien lämpeneminen on hävittänyt madekantoja. Lämpenevien vesien lisäksi rehevöityminen ja happamoituminen tukahduttavat mateen elinympäristöä.
Poikasvaiheessa mateet hakeutuvat lämpimiin rantavesiin. Made vaeltaa kutemaan keskitalvella vanhoille paikoille. Aikuiset kerääntyvät kudulle virtapaikkoihin sekä järvien ja meren rantavesistöihin. Kalamiehet tietävät mateen kutupaikat, jotka sijaitsevat tavallisesti matalahkolla hiekka- tai sorapohjaisella, mieluiten virtaavalla paikalla. Madetta pyydetään talvella kutuaikaan katiskoilla, rysillä ja verkoilla. Myös pilkkiin made tarttuu. Mateen hieno vaalea liha on arvossaan ja erityisesti mateen mäti on arvokasta herkkua.
Mateen tilastoitu vuotuinen saalis on viimevuosina ollut noin miljoona kiloa. Saaliista suurin osa on saatu sisävesistä. Mateen vuotuinen saalis on pienentynyt noin 1,5 miljoonalla kilolla viimeisten vuosikymmenten aikana. Silti made on meillä hyvin elinvoimainen.
Lähiruokaan ja villiyrtteihin erikoistunut keittiömestari Sami Tallberg ravintola Kämp Signéstä antoi lukijoidemme iloksi seuraavan madereseptin:
Mesijuurella maustettua madetta
Mateen hienostunut maku pääsee näin yksinkertaisesti valmistettuna ansaitsemallaan tavalla esille.
800g luullista, nyljettyä madetta
1 mateen maksa, leikattuna neljään
2 rkl öljyä
50g voita
½ sitruuna
Muutaman sentin pala kallioimarteen (mesijuuri) juurta, putsattuna
2 rkl hienonnettua persiljaa
Suolaa ja pippuria
Leikkaa made neljään osaan. Kuivaa talouspaperin päällä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Ruskista pannulla öljyssä molemmin puolin. Laita uuniin 180 asteeseen noin 6–8 minuutiksi, riippuen kalan paksuudesta.
Murskaa ja hienonna mesijuuren pätkä veitsellä niin hienoksi kuin saat.
Lisää pannulle jauhotetut maksan palat (mausta suolalla ja pippurilla) ja paista molemmin puolin noin minuutin ajan tai kunnes maksa on medium-kypsyistä. Lisää pannulle voi ja mesijuuri. Anna ruskistua ja purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää persilja.
Tarjoile heti. Lisukkeeksi sopii kuohkea perunamuusi.
Teksti: Eija Lehmuskallio
Valokuvat: Juha Lakaniemi
Lähteet:
Kokonainen made pyydystettiin kuvaan P. Hartikan kalatiskillä Hakaniemen hallissa.