Lajiesittely

Poimintoja lajisivustoltamme

Löydä oma lempilajisi

Osoitteesta www.luontoportti.fi/suomi löydät satoja muita mielenkiintoisia lajeja: kasveja, lintuja, perhosia, kaloja...

Kuva: Jouko Lehmuskallio, Espoo 6.5.2010

Kuva: Jouko Lehmuskallio, Espoo 6.5.2010

Valkovuokko

Anemone nemorosa

Valkovuokko kuuluu erottamattomana äitienpäivään eteläisessä Suomessa. Se kasvaa lehtipuumetsien pohjalla ja valtoimenaan kukkiva valkovuokkomeri on kevään odotetuimpia luontoelämyksiä. Valkovuokko kukkii juuri ennen kuin lehtipuiden lehdet puhkeavat. Metsän pohjalla kasvavat keväiset kasvit saavat runsaasti valoa. Valkovuokkoa voi löytää myös aukeilta mailta, metsänreunamilta ja joentörmiltä. Valkovuokkokasvustot loppuvat suunnilleen Pohjois-Hämeeseen. Toki satunnaisia kasvupaikkoja on jopa Oulun korkeudella saakka. Etelän runsailta kasvupaikoilta sitä voi äitienpäivänä etelän äideille poimia, joskin kannattaa varoa poimimasta kasvia juurineen, sillä valkovuokolta kuluu vuosia siemenestä kukinnan kehittämiseen. Lapin ja Oulun lääneissä valkovuokko onkin rauhoitettu.

Valkovuokko on yleisesti valkoinen, mutta punertavia tai sinipunaisia valkovuokkoja voi löytää. Harvinaisena myös kerrannaislehtisiä valkovuokkoja voi löytää, samoin kasveja, joiden terälehdet ovat lehtimäisesti liuskaiset tai jopa vihreät.

Useiden kukkien tapaan valkovuokkokin sulkee kukkansa iltaisin ja pitää ne supussa sateisina ja hämärinä päivinä.

Hyvää äitienpäivää!

Eija Lehmuskallio

Lähteet
  • Bo Mossberg, Suuri Pohjolan kasvio
  • Lennart Stenberg, Retkeilykasvio
  • Luonnontieteen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki 1998
  • LuontoPortti 2010

Lisää tietoa ja kuvia lajista Suomen luontoa ja lajistoa-sivuilta.

↑ Sivun alkuun